Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Eρώτηση για τις καταστροφές στην Μάνδρα από την ισχυρή νεροποντή λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

    
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Επλήγη ξανά η Μάνδρα από την ισχυρή νεροποντή λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, παρά τις υποσχέσεις εκ μέρους της Πολιτείας»    

Λίγους μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής που κόστισαν σε ζωές και τραυματίες, αφήνοντας πίσω τους 24 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, οι κάτοικοι βίωσαν ξανά νέο κύμα κακοκαιρίας και σφοδρής πλημμύρας.
Τα αίτια δεν αφορούν μόνο την κακοκαιρία που έπληξε την Αττική, αλλά κυρίως την ανευθυνότητα της περιφέρειας Αττικής, η οποία όπως καταγγέλθηκε εδώ και 8 μήνες δεν έχει καν ξεκινήσει τα περίφημα «αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν αποτελεσματικά τις λαϊκές συνοικίες και τα λαϊκά στρώματα», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα έργο να τους προστατέψει. Όπως τόνισε και η Δήμαρχος της περιοχής, «η κατάσταση είναι δραματική, γιατί δεν ξεκίνησαν καν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις» και τα δύο αντιπλημμυρικά έργα είναι ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είναι σαφές ότι όσες συσκέψεις και αν γίνουν κατόπιν εορτής, τα προβλήματα που προκύπτουν από την κακοκαιρία είναι γνωστά καθώς επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να έχουν ήδη βρει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και να έχουν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από τον Πρωθυπουργό και την Περιφερειάρχη που είχαν γίνει τον Νοέμβριο, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν όπως αποδείχθηκε μετά την τελευταία νεροποντή.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Ποιος ο λόγος της εγκληματικής αμέλειας που έχει επιδείξει η Περιφέρεια Αττικής; Πότε θα υλοποιηθούν τελικά τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής;
Πότε σκοπεύουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να πράξουν το καθήκον τους και να προστατεύσουν τους κατοίκους της κατ’ επανάληψη πληγείσας περιοχής, με ποιο τρόπο και βάσει ποιου σχεδιασμού;
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών; Έχουν ανταποκριθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Δασαρχείο, Περιφέρεια κλπ.) στα ερωτήματα των ανακριτικών αρχών;
Αθήνα, 28/06/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ