Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Σε ισχύ στην Ιταλία του Σαλβίνι η άμυνα εναντίον των εισβολέων στα σπίτια

Από την Παρασκευή 29 Μαρτίου καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνο να είναι κάποιος διαρρήκτης στην Ιταλία, καθώς η Γερουσία της χώρας υιοθέτησε από την προηγούμενη μέρα έναν νόμο που διευρύνει σημαντικά την έννοια της νόμιμης άμυνας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση μιας από τις κυριότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.
«Είναι μια πολύ ωραία μέρα, τελικά το ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα των Ιταλών στην νόμιμη άμυνα επιβεβαιώθηκε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, μετά την έγκριση του κειμένου με 201 ψήφους έναντι 38. «Από σήμερα οι εγκληματίες θα ξέρουν ότι θα είναι δυσκολότερο να είσαι διαρρήκτης στην Ιταλία: θα είναι ένα επάγγελμα ακόμη πιο επικίνδυνο», πρόσθεσε ο Σαλβίνι.
Μέχρι χθες ο πολίτης που άνοιγε πυρ εναντίον κάποιου που είχε μπει στο σπίτι του ή σε άλλον ιδιόκτητο χώρο έπρεπε να αποδείξει ότι ο εισβολέας αποτελούσε άμεση απειλή. Ο νέος νόμος, ωστόσο, αναγνωρίζει «την κατάσταση σοβαρής αναστάτωσης» δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τους πυροβολισμούς χωρίς προειδοποίηση εναντίον κάποιου εισβολέα. Επιπλέον, ο νέος νόμος υπόσχεται δωρεάν δικαστικά έξοδα υπεράσπισης για όποιον διώκεται επειδή τραυμάτισε ή σκότωσε κάποιον στην κατοικία του και επικαλείται την νόμιμη άμυνα.
Ενισχύει, επίσης, τις κυρώσεις για κλοπή σε κατάστημα και για παραβίαση κατοικίας, ενώ δεν επιτρέπει την υπό όρους απελευθέρωση, παρά μόνον αφού καταβληθεί αποζημίωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Λέγκα του Βορρά είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ ιδιωτών και καταστηματαρχών που διώκονταν επειδή είχαν σκοτώσει διαρρήκτες οι οποίοι δεν ήταν οπλισμένοι.
Συγκρίνετε τον νέο αυτόν νόμο της Ιταλίας με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ