Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Λ. Φουντούλης: Δεν υπάρχει καμία στήριξη για τα άτομα με σύνδρομο Down - ΒΙΝΤΕΟ

Επ' ευκαιρία της παγκοσμίου ημέρας ατόμων με σύνδρομο Down, διεξήχθη συζήτηση στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες για τα άτομα με αναπηρίες.

Τον λόγο έλαβε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης, ζήτησε δε από την επιτροπή να πιέσει τα κράτη ώστε να λάβουν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία και υποστήριξη των ατόμων αυτών.

Επιπλέον, επεσήμανε το γεγονός πως αυτή η κατηγορία πολιτών έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητος, παρουσίασε δε την τραγική κατάσταση η οποία και επικρατεί στα ειδικά σχολεία στην Ελλάδα.
Μετά το πέρας της συνεδριάσεως ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής επεσκέφθη έκθεση φωτογραφιών στον χώρο του ευρωκοινοβουλίου αφιερωμένη στα παιδιά με σύνδρομο Down.
Ακολουθεί το κείμενο της παρεμβάσεως:
"Σήμερα 21 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με σύνδρομο Down και έχω προσωπικούς λόγους να έχω ένα αυξημένο ενδιαφέρον, σαν γονέας μια κόρης με σύνδρομο Down, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες, τόσο τα άτομα με νοητική υστέρηση αλλά και άλλες μορφές αναπηρίας όπως κινητικές, οπτικές, ακουστικές κλπ.
Η μελέτη την οποία θα διαβάσω με μεγάλη προσοχή, δυστυχώς περιορίζεται μόνο στα θα και όχι στο πως. Θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να θεωρείται κλπ.
Δεν γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά μπορώ να έχω ίδια αντίληψη για το τι συμβαίνει στην χώρα μου την Ελλάδα. Η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την εξέλιξη της πορείας της ζωής τους και την ένταξη στην αγορά εργασίας που είναι και το ζητούμενο. Στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρίες έχουν υποστεί όλα τα δεινά της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλη στήριξη δεν υπάρχει για τα άτομα με αυτισμό στα περισσότερα δημόσια σχολεία. Ακόμα και για τα εργαστήρια στα ειδικά σχολεία, δεν θα μιλήσω για το απλήρωτο εκπαιδευτικό προσωπικό ή την έλλειψη θέρμανσης. Θα επισημάνω όμως ότι δεν υπάρχουν ούτε υλικά για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ικανότητες.
Οι υποστηρικτικές τεχνολογίες για τα άτομα με αναπηρίες μπορώ να πω πως είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά δυστυχώς στην πράξη είναι απλά ευχολόγια και η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή που μας διαψεύδει."