Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Σάλος στην Ιταλία από απόφαση γνωστού μοντέλου να πολιτευτεί με το εθνικιστικό κίνημα της Casa Pound

Σάλο στα ιταλικά ΜΜΕ έχει προκαλέσει η απόφαση του γνωστού μοντέλου και προσώπου της τηλεόρασης, Nina Moric, να προσχωρήσει στην εθνικιστική οργάνωση Casa Pound και να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές.

Η Νίνα Μόριτς κατάγεται από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Κόρη ενός μαθηματικού και μιας οικονομολόγου, σπούδασε για ένα διάστημα στη Νομική Σχολή της γενέτειράς της, χωρίς ωστόσο να την τελειώσει.
Το 1996 ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στο Μιλάνο, συνεργαζόμενη με τους πιο γνωστούς οίκους Μόδας. Λίγο αργότερα μετέβη στις Η.Π.Α., όπου παράλληλα με το modeling, ασχολήθηκε και με τo τραγούδι. Το 2000 μετακόμισε οριστικά στην Ιταλία, όπου συνέχισε το modeling και αναδείχθηκε ως ένα από τα διασημότερα πρόσωπα της τηλεόρασης. Έχει αποκτήσει την ιταλική υπηκοότητα από το 2005.
Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή της στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Corriere della Sera, η Μόριτς δήλωσε ότι έχει προσεγγίσει την Casa Pound επειδή συμμερίζεται τις ιδέες και το πολιτικό-κοινωνικό έργο της οργάνωσης και θα χρησιμοποιήσει την δημοτικότητά της για να τη στηρίξει.
«Εγώ θα συνεργαστώ σε ότι αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Θα ασχοληθώ με ζητήματα που σχετίζονται με την επικοινωνία…Υπάρχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν την Ιταλία. Για το λόγο αυτό μπαίνω στο παιχνίδι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Matrix δήλωσε ότι θαυμάζει τα μέλη της Casa Pound, έχει εμπιστοσύνη σε ότι κάνει η οργάνωση και ότι η Ιταλία έχει ανάγκη από χαρισματικούς ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα τους.
«Τα μέλη της έχουν ξεκάθαρες ιδέες. Δεν μιλάμε για τον φασισμό που ήταν καθεστώς πριν 70 και πλέον χρόνια. Τα περισσότερα μέλη της Casa Pound είναι γεννημένα πριν 30-40 χρόνια. Μιλάμε για το σήμερα… Αυτά που συνέβησαν πριν δεν με ενδιαφέρουν. Ανησυχώ από τώρα και στο εξής». Η ίδια ανέφερε, επίσης, ότι γεννήθηκε κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει έλλειψη ελευθερίας.
Φωτογραφίες της μπροστά στα κεντρικά γραφεία του κινήματος και την ίδια να διαδηλώνει μπροστά στη αμερικανική πρεσβεία εναντίον των βομβαρδιστικών επιθέσεων στη Συρία, μαζί με δεκάδες μέλη της Casa Pound, έκαναν το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας χιλιάδες σχόλια επιδοκιμασιών αλλά και ποικίλων αντιδράσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ιταλικά ΜΜΕ ασχολούνται με τις πολιτικές απόψεις του μοντέλου.
Πριν λίγους μήνες, η Νίνα Μόριτς είχε προκαλέσει ποικιλία σχολίων στο διαδίκτυο λόγω μιας θέσης που είχε διατυπώσει στο facebook. Με την εν λόγω θέση της υπερασπιζόταν την οικονομική πολιτική του Donald Trump και υποστήριξε ότι με μια ισχυρή αύξηση των δασμών στις εισαγωγές τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων η Ιταλία θα μπορούσε να λύσει σχεδόν όλα τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Μόριτς θα είναι υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με το εθνικιστικό κίνημα. Σύνθημα της θα είναι: «Η Ιταλία στους Ιταλούς».
Η ίδια εκτιμά ότι η Casa Pound θα ξεπεράσει το 3% των ψήφων.
Παύλος Γκάστης