Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Περιοδεία Στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Ευρυτανία



Την Κυριακή 26 Ιουνίου κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής με την συμμετοχή του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, του Περιφερειακού Συμβούλου Στερεάς Ελλάδας Απόστολου Γκλέτσου και ντόπιων Συναγωνιστών επισκέφτηκαν χωριά της Ευρυτανίας, Γρανίτσα, Βούλπη, Παλαιοκάτουνο, Κρέντη  και την Πόλη του Καρπενησίου.




Στον πιο γηρασμένο Νομό της Ελληνικής επικράτειας, δεύτερο στην Ευρώπη, η ένθερμη αποδοχή του Κινήματος των Ελλήνων Εθνικιστών είναι ελπίδα, όμως τα σημάδια της εποχής του μνημονίου είναι πλέον ορατά στον οποιονδήποτε. Τα προβλήματα είναι πραγματικά δυσθεώρητα και οι μόνιμοι κάτοικοι αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν με την δεδομένη απουσία της πολιτείας.



Ενδεικτικό είναι πως τα χωριά, στο σύνολό τους, έχουν χάσει το 50% του πληθυσμού τους από το 2010 και μετά. Η δραματική μείωση του πληθυσμού έχει κλείσει δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, έχει σταματήσει γραμμές των ΚΤΕΛ, αλλά και πολλές άλλες επιπτώσεις που δυσχεραίνουν την ομαλή διαβίωση. Η ανεργία ζει και βασιλεύει, με το επίσημο κράτος όχι μόνο να μην ενδιαφέρεται, αλλά πολλές φορές να μπαίνει εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και προοπτική για τοπική ανάπτυξη. Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, που θα ήταν δυνατό να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας, βρίσκει στο πρόσωπο της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που πλέον είναι αργός θάνατος για τους κατοίκους του Νομού. 



Ο τομέας της υγείας είναι πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση. Δεν είναι που πρέπει να διανυθούν μέχρι και 2 ώρες δρόμο για να γράφουν φάρμακα, είναι που υπάρχουν ακόμη και θύματα από την μη έγκαιρη πρόσβαση σε παροχή υγείας. Ενδεικτικό είναι πως το ΕΚΑΒ πολλές φορές χρειάζεται να μεταβεί από το Αγρίνιο ή την Λαμία για να παραλάβει έναν ασθενή. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής, κάνει τις μετακινήσεις αρκετά δύσκολες και πολλές φορές το χειμώνα έως αδύνατες. 



Με τις παραπάνω σκέψεις και προβληματισμούς, για την κατάντια που το πολιτικό σύστημα μας έχει οδηγήσει, φτάσαμε στο Καρπενήσι όπου παρακολουθήσαμε το τοπικό πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού "Drift". Ήταν για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη, όχι μόνο για την υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι νέοι της πόλης και για το υπέροχο θέαμα που μας πρόσφεραν απλόχερα, αλλά για την κουλτούρα, το μεράκι και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που επιδεικνύει το εγχείρημά τους. Λάτρες της ταχύτητας και της αδρεναλίνης, με σεβασμό προς το αυτοκίνητο και το άθλημα ευελπιστούν σε λιγότερα θύματα  στην άσφαλτο, μέσω της ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς, αλλά και στη διάπλαση μιας υγιούς νεολαίας μακριά από τα ναρκωτικά.