Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ασταμάτητες οι ροές των λαθρομεταναστών: Γέμισαν τα hot spot - Ασφυξία σε όλη τη χώρα

Βουλιάζει η Ελλάδα από τους λαθρομετανάστες τα σύνορα είναι κλειστά και χιλιάδες κόσμου να είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, όπου καθημερινά καταφθάνουν περί τα 1.000 άτομα. Τα Σκόπια δέχτηκαν χθες μόνον 300.
Την ίδια στιγμή στον Πειραιά, την Κυριακή το πρωί βρίσκονταν πάνω από 3.500 άτομα με τις Αρχές να σκέφτονται να ανοίξουν και το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό για να τους φιλοξενήσουν. Στη Λέσβο, τα 2.500 ταυτοποιημένα άτομα φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Στη Χίο διαμένουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σε ό,τι αφορά τις ροές προς τα νησιά, στη Λέσβο έφτασαν χθες 900 άτομα, από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex ενώ στη Χίο έφτασαν περίπου 300 άτομα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση αδύναμη για να αντιδράσει με τη χώρα να μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε ένα πραγματικό κολαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 λαθρομετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν την ροή σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι λόγω του καλού καιρού φτάνουν συνεχώς απρόσκλητοι στα νησιά, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά περίπου 3.000 άνθρωποι.
Χάος στην Ειδομένη, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 6.000 περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια ενώ τα σύνορα είναι κλειστά για δεύτερο 24ωρο.
Λίγο μετά τις 16:00 το Σάββατο το απόγευμα, άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και ξεκίνησε η ροή ατόμων από το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο οι Σκοπιανοί άφησαν να περάσουν μόλις 300 άτομα! Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές των Σκοπίων «επέστρεψαν», ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, δέκα άτομα από Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους αλλοδαπούς που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 άτομα.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τα καράβια από τα νησιά. Το Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο παρέλαβε 270 από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς οι απρόσκλητοι όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη και κοιμούνται όπου βρουν. Στον Βόλο, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα περισσότεροι από τους 240 άτομα, πέμπτο έφθασε χθες το βράδυ από τη Λαμία.
Και στην Καβάλα, στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», φιλοξενούνται οι 700  που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».
Μετά τη 48ωρη διανυχτέρευση τους στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, μεταφέρθηκαν στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, καθώς οι υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης δεν μπορούσαν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.