Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΒΟΡΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Προ ημερών δημοσιεύτηκαν δύο συνεντεύξεις που αφορούσαν την εκλογή του νέου διευθυντού στο μουσείο Μπενάκη. Αφορμή των συνεντεύξεων στάθηκε το γεγονός ότι, ο νέος διευθυντής του μουσείου είναι ο γαλλικής καταγωγής κ. Ολιβιέ Ντεκότ. Δεν θα σταθώ στο αν ήταν κατάλληλος ή όχι ο κ. Ντεκότ για τη θέση του διευθυντή, εξ άλλου δεν είμαι ο αρμόδιος αλλά ούτε έχω και ειδικές γνώσεις  για να εκφέρω γνώμη. Θα σταθώ όμως στην μία από τις δύο συνεντεύξεις που προανέφερα, όπου η μία δόθηκε από την κ. Βελένη, διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου της Θεσσαλονίκης. Η κ. Βελένη υπεραμύνθηκε της θέσεως που κατέκτησε ο κ. Ντεκότ, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής: «Αν ένας Έλληνας αναλάμβανε ένα γερμανικό λ.χ. δεν θα ήμασταν υπερήφανοι γι’ αυτόν; Γιατί να φοβόμαστε να δώσουμε το δώρο της εμπιστοσύνης σε κάποιον που δεν γεννήθηκε εδώ αλλά μας γνωρίζει και μας αγαπά; Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό μας ως ιδιοκτησία και να τον δούμε ως κοινοκτημοσύνη.
Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Όταν συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από τη φυγή της Νίκης της Σαμοθράκης με πλησίασαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες της περιοχής για να κάνουμε μια εκστρατεία για την επιστροφή της. Τους είπα ότι εκεί όπου βρίσκεται το άγαλμα το βλέπουν 8 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο και αν γύριζε στη Σαμοθράκη θα το έβλεπαν 100.000 το πολύ. Πρέπει να έχουμε ανοικτό μυαλό και σε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα να διακρίνουμε τι είναι αυτό που μας φέρνει το μεγαλύτερο καλό.»
Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η δήλωση της κ. Βελένη όσον αφορά την τύχη της Νίκης της Σαμοθράκης και κατ επέκταση όλων των αρχαίων μνημείων μας που κοσμούν μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Τότε να δώσουμε και αυτά που δεν μας έχουν πάρει ακόμη οι ξένοι. Και όχι μόνο να τα δώσουμε, αλλά να τους βοηθήσουμε κιόλας να τα μεταφέρουν στον τόπο τους! ! ! Αλήθεια, τι δουλειά έχει ο τάφος του Φιλλίπου στην Βεργίνα; Γιατί δεν τον μετακομίζουν στο μουσείο λ.χ της Νέας Υόρκης, όπου θα τον θαυμάζουν μιλιούνια κόσμου; Αλήθεια, απορώ γιατί το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στέκει ακόμη στο νομό Αργολίδος και δεν κοσμεί το Μπλούμσμπερυ, δίπλα στο βρετανικό μουσείο; Και τέλος  ο Παρθενώνας, δεν λυπόμαστε να τον κατατρώει το Νέφος της Αθήνας, άλλοι να αναρτούν πανό διαμαρτυρίας γύρω του και άλλοι να κατεβάζουν-υποτίθεται- σημαίες, αντί να τον στείλουμε στους «φιλέλληνες» Γάλλους να τον έχουν και ολημερίς φωτισμένο δίπλα στο μουσείο του Λούβρου; Απορώ και εξίσταμαι ! ! ! Ήδη μετά την δήλωση της κ. Βελένη, έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου ώστε να δεχτούν τα εναπομείναντα αρχαία μας μνημεία ! ! !Καλός ο σαρκασμός, χρειάζεται κάπου-κάπου  γιατί μας βοηθά να μην λησμονούμε ποιοι ήμασταν και που καταντήσαμε. Πιστεύετε εσείς ότι με το πλούσιο βιογραφικό που κατέχει η κ. Βελένη της ξέφυγαν τέτοιου είδους δηλώσεις; Εγώ καθόλου. Αυτό που βλέπω είναι ότι προσπάθησε να καμουφλάρει την επιθυμία της, μπερδεύοντας εντέχνως το ιδεώδες του πολιτισμού μας, με τον θαυμασμό που προκαλούν  τα γλυπτά του αρχαίου μας πολιτισμού. Δεν την νοιάζει την κ. Βελένη αν αυτά τα μνημεία θα βρίσκονται στη γενέτειρα τους, την νοιάζει να βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα μέρη και να τα θαυμάζονται από πολλούς. Και τι πειράζει τα εκατομμύρια τουριστών ανά τον κόσμο, κ. Βελένη, όπως πάνε στο Παρίσι για να θαυμάσουν τον πύργο του Άιφελ, να έρθουν και στην Ελλάδα να θαυμάσουν τα δικά μας μνημεία; Πρέπει εμείς να τους τα πάμε εκεί για να τα δούν;;;
Τι να πώ; Καμιά δεκαριά να είχαμε σαν την κ. Βελένη και θα ψάχναμε με το κερί να βρούμε τους αρχαιοελληνικούς μας θησαυρούς. Ένα μεγάλο εύγε σε όσους αρμόδιους διάβασαν τη δήλωσή της και δεν έβγαλαν άχνα ! ! !