Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Ο τίτλος, δυστυχώς, αποτελεί όνειδος για τη Χώρα μας, όσο βέβαια και για το θεσμό του πρωθυπουργού, που εκπροσωπείται από την «κεφαλή» της πρώτης φορά αριστεράς.  

Μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που έλαβε χώρα στην Βαλέτα της  Μάλτας, παρουσίας και του Έλληνος πρωθυπουργού, διαβάζουμε από τον έντυπο αθηναϊκό τύπο: «Την σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα της Μάλτας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία», ενώ πρότεινε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.»
Η προηγούμενη άτυπη για το μεταναστευτικό σύνοδος, κατέληξε σε Βατερλό για την Ελλάδα, με την υπαναχώρηση του πρωθυπουργού όσον αφορά την εγκατάσταση 50.000 λαθρομεταναστών εντός Ελληνικού εδάφους. Δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από την τελευταία άτυπη σύνοδο της Μάλτας. Το ποσό που συμφώνησαν τα κράτη- μέλη να δοθεί στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού αγγίζει τα 3,5 ΔΙΣ ευρώ, ποσό στο οποίο θα μετέχει και η….. Χώρα μας, την ίδια στιγμή που τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την διαχείριση των εδώ αλλόφυλων, δεν ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε βάθος εξαετίας. Αλγεινή πάντως εντύπωση προκάλεσε η στάση του κ. Τσίπρα που πρότεινε την οικονομική ενίσχυση της γείτονας χώρας με το σκεπτικό να γίνεται η καταγραφή των λαθρομεταναστών επί του τουρκικού εδάφους. Και τι έγινε που η καταγραφή θα γίνει επί τουρκικού εδάφους; Μήπως οι λαθρομετανάστες θα μείνουν εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και δεν θα «θελήσουν» να πάνε σε κάποια πλούσια χώρα της ΕΕ, αφού πρώτα περάσουν από τη Χώρα μας; Και όταν παρέλθει το τρίμηνο παραμονής αυτών σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, οι τελευταίοι θα επιστρέψουν στην Τουρκία, σύμφωνα με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ ; Όχι βέβαια, μιας και η Τουρκία δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ, αλλά ούτε και έχει υπογράψει τη συνθήκη Δουβλίνο 2. Οπότε όλοι οι αλλόφυλοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Βέβαια στη σύνοδο, η Τουρκία ανέλαβε και τη δέσμευση να κρατά επί του εδάφους της τους καταγεγραμμένους λαθρομετανάστες, όπου τέτοιες δεσμεύσεις ιστορικά έχουν αποδειχτεί μπούμερανγκ για την Ελλάδα. Στη σύνοδο τονίστηκε και η ανάγκη συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μας εξήγησε τι είδους θα είναι αυτή η συνεργασία. Πάντως εντός του μηνός θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, στην Άγκυρα, οπότε άλλες καταστροφές προμηνύονται για τον Τόπο μας, και μη μας φανεί παράξενο αν μετά την συνάντηση επί τουρκικού εδάφους, δούμε κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο.