Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΙΣΑΡΙΩΝ

Στα χνάρια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, κατά πόδας, κινείται η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Σύριζα. Θυμόμαστε όλοι την αποπομπή Θεοχάρη, με εντολή Σαμαρά, από την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, πράξη βέβαια καθ’ όλα αντισυνταγματική. Συνηθισμένος βέβαια ο κ. Σαμαράς σε θεσμικά ατοπήματα- διώξεις εις βάρος της Χρυσής Αυγής- δεν θα σταματούσε σε κάτι τόσο εύκολο όσο η αποπομπή Θεοχάρη. Για όσους δεν γνωρίζουν η ΓΓΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και ο κάθε προϊστάμενος αυτής διαλέγεται μέσω του ΕΣΠΑ. Τώρα προέκυψε ζήτημα με την τωρινή γενική γραμματέα κ. Σαββαϊδου. Από δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί ότι η κ. Σαββαϊδου μερολήπτησε υπέρ μεγαλοκαναρχών με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο.  Ήδη από προχθές βγήκε στη δημοσιότητα η δήλωση της κ. Σαββαϊδου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από εμένα προσωπικά η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικώνκα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο.
Άλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς της 20 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό.». βλέπουμε ότι η απόφαση απομάκρυνσης της κ. Σαββαϊδου, έχει πολιτικά κίνητρα, όπως συνέβη στο παρελθόν με την αποπομπή Θεοχάρη. Η ΓΓΔΕ είναι μία ανεξάρτητη αρχή που σκοπός της είναι ο έλεγχος και η είσπραξη των οφειλών προς το δημόσιο. Μάλιστα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της γραμματείας, μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στην εξέλιξη της είσπραξης των εσόδων, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τη γενική γραμματεία. Κοντολογίς ο καθείς από εμάς μπορεί να ενημερωθεί αν ο τάδε μεγαλοεργολάβος ή ο δείνα μεγαλοκαναλάρχης απέδωσε τα χρωστούμενα στο δημόσιο. Η απομάκρυνση της γενικής γραμματέως προκάλεσε την αντίδραση των θεσμών, μιας και η ΓΓΔΕ, είναι ανεξάρτητη αρχή και η κίνηση της κυβέρνησης θεωρείται και είναι αντισυνταγματική. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η επόμενη ή ο επόμενος γραμματέας εσόδων θα είναι «κομισάριος» αριστερών προδιαγραφών. Το πλέον ανησυχητικό στην όλη ιστορία είναι ότι, η απομάκρυνση της κ. Σαββαίδου υποκρύπτει πολιτικο-οικονομικές σκοπιμότητες τόσο από κυβερνητικής πλευράς, όσο και από πλευράς υμετέρων αντιπολιτευόμενων. Οπότε να αναμένουμε τρανό μαγείρεμα οικονομικών ατασθαλιών, που αφορούν το πελατειακό κράτος, γι αυτό εξάλλου και η αντίδραση των θεσμών. Φαίνεται πως και η νέα αριστερή «ελπίδα», δεν έχει ουσιαστικά ουδεμία διαφορά από τους προκατόχους της, μιας και πρωτίστως ασχολούνται με το να μην στενοχωρήσουν τους «επιφανείς» εγχώριους σπόνσορές τους.
Η εκάστοτε δημόσια αρχή πρέπει εκτός από αμερόληπτη, να μεριμνά για το συμφέρον του δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η ύπαρξη κέρβερων, τόσο στους κυβερνητικούς θώκους όσο και στις νευραλγικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, οι μόνοι κέρβεροι που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση, απατώνται μόνο στα πρόσωπα των 18 του Λαϊκού Συνδέσμου.