Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΚΡΑΔΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΠΑΘΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Σε πρόσφατο άρθρο τους, οι NEW YORK TIMES, που αναδημοσίευσε η προχθεσινή «καθημερινή», μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η δικαιοσύνη σε χώρες όπου δεν υφίστανται η παράγκα του Μπάμπη.  Ιδού λοιπόν η απόφαση του ανωτάτου ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.
«Τα παιδιά δεν έχουν θέση στη φυλακή. Αυτή την ορθή απόφαση πήρε ομοσπονδιακός δικαστής, που υποχρέωσε την κυβέρνηση Ομπάμα να αποφυλακίσει πολλές εκατοντάδες φυλακισμένες γυναίκες και παιδιά από κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στο νότιο Τέξας.

Στην απόφασή της, η δικαστής Γκι χρησιμοποιεί οξεία γλώσσα, καυτηριάζοντας την κυβερνητική τακτική εγκλεισμού ανηλίκων για διοικητικές παραβάσεις, την οποία χαρακτηρίζει καθ’ όλα παράνομη. Τα βρωμερά, παγωμένα κελιά της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων και οι πρόχειροι χώροι κράτησης στο Τέξας παραβιάζουν την υποχρέωση του κράτους να φροντίζει τις οικογένειες. Η δικαστής έδωσε διορία μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, να διορίσει νομικούς συμβούλους για τις οικογένειες αυτές, να τους προσφέρει κοινωνική στήριξη, προτού τις απελευθερώσει επί λόγου τιμής, χωρίς να ζητήσει χρηματικές εγγυήσεις.»
Ακούσατε καλά κυρίες και κύριοι; Υποχρέωσε, λέει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ η απόφαση του δικαστηρίου. Παρακάτω, λέει, ότι η κυβέρνηση έχει διορία ολίγων ορών μέχρι να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Καμιά φορά έχω την εντύπωση ότι αυτά που συμβαίνουν σε άλλα κράτη, αποτελούν προϊόντα φαντασίας επιστημονικών ταινιών.
Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Χώρας μας το παρδαλό συνονθύλευμα της αριστεράς, το μόνο που έκανε για τους λαθρομετανάστες που εισέρχονταν παράνομα καθώς και αυτούς που ήδη διαβιούσαν εντός των συνόρων μας, ήταν ένα απόλυτο τίποτα. Το ίδιο βέβαια έπρατταν και οι προηγούμενες του Σύριζα κυβερνήσεις. Από την άνοιξη του 2015 και δώθε η κατάσταση στο εσωτερικό της Ελλάδος έπαιρνε, και παίρνει, ανησυχητικές διαστάσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γίνεται το αδιαχώρητο από τους συνωστισμένους λαθρομετανάστες σε παραλίες, προκυμαίες, σοκάκια κλπ. Στο κέντρο των Αθηνών τα πράγματα δεν θα τα έλεγε κανείς καλύτερα. Ένα απαίσιο θέαμα, με κάθε λογής τριτοκοσμικό ταλαίπωρο να «κοσμεί» το Πεδίο του Άρεως. Η εικόνα στη πλατεία Συντάγματος στα ίδια χάλια. Στο κάτω μέρος της πλατείας Ομονοίας, πέφτοντας ο ήλιος, νόμιζες ότι βρίσκεσαι στο Χάρλεμ και όχι στην Αθήνα. Εκτός του ότι, η εικόνα της Χώρας μας πλήττεται ανεπανόρθωτα μεσούσης της τουριστικής περιόδου από τον εξαθλιωμένο βίο των λαθρομεταναστών, αδυνατούμε σαν κράτος να πράξουμε τα αυτονόητα. Περισυλλογή όλων αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Απαραίτητα κλινικές εξετάσεις σε όλους τους λαθρομετανάστες, για τον κίνδυνο λοιμωδών νόσων. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τουλάχιστον στο μέτρο του δυνατού. Και άμεση απέλαση αυτών στους τόπους καταγωγής τους. Και όλα αυτά διότι αδυνατούμε, μάλλον δεν θέλουμε, να διαφυλάξουμε σωστά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας. Χθες ο πρωθυπουργός «είδε» το πρόβλημα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το μεταναστευτικό και «φώναξε» τους ευρωπαίους να βάλουν ένα χεράκι. Είδατε μήπως κανέναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, εισαγγελέα ας πούμε,  να κινείται αυτεπάγγελτα για τα αυτονόητα που προανέφερα με τους λαθρομετανάστες; Θα μου πείτε ότι οι ανώτατοι εισαγγελείς της Χώρας μας είναι απασχολημένοι με μείζονα προβλήματα, όπως μην τύχει και λοξοκοιτάξει, ή βρίσει κάποιος χρυσαυγίτης κανέναν πολιτικό του αντισυνταγματικού τόξου και δεν πάει η υπόθεση στη βουλή για άρση ασυλίας.  
Δυστυχώς έχει χρόνια στη Χώρα μας που έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ του θεσμού της δικαιοσύνης. Όλα όμως κάποτε έχουν ένα τέλος. Και το τέλος της κακής δικαιοσύνης δεν θα αργήσει να έρθει.
(ΥΓ): Ενώ στις ΗΠΑ οι δικαστές δίνουν εντολές ακόμη και σε προέδρους, όταν η κυβέρνησή τους κινείται εκτός νομικών ορίων, στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι πρωθυπουργοί δίνουν εντολές στη δικαιοσύνη ,ώστε να παραβεί η δεύτερη το θεσμικό της ρόλο.