Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Ερώτηση Μπαρπαρούση για το πλαίσιο απελευθέρωσης του καθεστώτος ποσοστώσεων στο γάλα

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: «Απροστάτευτοι οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι και η εγχώρια αγορά από την απελευθέρωση των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος»    
Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του καθεστώτος ποσοστώσεων στο γάλα στην ευρωπαϊκή αγορά από την 1η Απριλίου, οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι θα εκτεθούν σε νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον πιέσεων και αυξημένης μεταβλητότητας τιμών. Για 30 χρόνια, όταν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι περιορισμοί στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος σε συγκεκριμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η χώρα μας -στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μεσογειακά προϊόντα- υποχωρούσε εις βάρος του γάλακτος, με αποτέλεσμα να έχει την δυνατότητα να παράγει μόλις 850.000 τόνους, ποσότητα που τελευταίως δεν κατάφερνε να προσεγγίσει.

Δεινό αποτέλεσμα της κατάργησης των ποσοστώσεων θα είναι κατά πρώτον ο κατακλυσμός της ελληνικής αγοράς από φτηνό γάλα από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς η εγχώρια παραγωγή διαμορφώνεται σε 607-610 χιλ. τόνους ετησίως, όταν οι ανάγκες σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνά το 1,5 εκατ. τόνους. Κατά δεύτερον η προμήθεια των βιομηχανιών με το φθηνότερο εισαγόμενο γάλα, κάτι που θα πλήξει το εισόδημα των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, αφού οι γαλακτοβιομηχανίες που στηρίζουν τις πωλήσεις τους στο φρέσκο ελληνικό γάλα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτές που θα προτιμήσουν το εισαγόμενο γάλα από ξένους ομίλους και θα πωλούν τα προϊόντα τους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έναντι της κατάργησης των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος;
Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε οι γαλακτοβιομηχανίες που στηρίζουν τις πωλήσεις τους στο εγχώριο φρέσκο γάλα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις βιομηχανίες που θα προτιμήσουν το εισαγόμενο γάλα και θα πωλούν τα προϊόντα τους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές;
Θα ληφθούν μέτρα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής μέσω της δημιουργίας μικρών μονάδων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλής ποιότητας και τοπικής εμβέλειας, με βιολογικό χαρακτήρα;
Ποια μέτρα θα ληφθούν ως προς το ελληνικό αγελαδινό γάλα, ώστε αυτό να καταστεί ανταγωνιστικό μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης για την «καθαρότητα» των ζωοτροφών;
Αθήνα, 16/04/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ