Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΕΡΙΕΚΟΨΑΝ 50 ΔΙΣ € ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Η τρομερή ύφεση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο εξάμηνο το εμπόριο, και γενικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χώρας μας, είναι μία κατάσταση που από τη μία, δικαιολογεί απόλυτα την ένδυα των Ελλήνων, και από την άλλη ξεμπροστιάζει τους πολιτικάντηδες Τσίπρα και Μητσοτάκη. Σε χθεσινό δημοσίευμα των οικονομικών στηλών, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για περικοπές στις συντάξεις του αστρονομικού ποσού των 50 ΔΙΣ €, στα επτά χρόνια που διαρκούν τα μνημόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο του Δικτύου, οι συνολικές περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την τελευταία επταετία ανέρχονται συνολικά σε 23 παρεμβάσεις. Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (2010-2012) είχαμε, περικοπή δώρων, μείωση από 6 – 10 % σε συνταξιούχους άνω των 60 ετών, ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων από 3 – 13% και περικοπές σε κύριες συντάξεις από 20 – 40%, νέων συνταξιούχων. Επί συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ ( 2012-2014) είχαμε, κατάργηση των επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές της τάξεως 5,2%. Κατά την διακυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ είχαμε, μείωση των επικουρικών μέχρι 40% σε 250.000 συνταξιούχους, κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μείωση έως και 30% των κυρίως συντάξεων νέων συνταξιούχων, αύξηση εισφοράς στον ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις και από το 2019 να έρχεται νέα περικοπή 18% σε όλες τις συντάξεις, αν δεν προλάβει να τις περικόψει ο αυτόματος «κόφτης» σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τους οικονομικούς στόχους. Για όλες τις παραπάνω περικοπές, η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάτι που στην αριστερή ουτοπία μεταφράζεται ως: «μπορεί να ήταν και χειρότερα τα πράγματα». Μάλιστα!! Μόνο ανδριάντας μένει να τους στήσουμε. Από την πλευρά της η Ν.Δ κάνει λόγο για συνέχιση της συριζαίικης πολιτικής, όταν αυτή αναλάβει τα ηνία της Χώρας, με τη δικαιολογία ότι το κράτος έχει συνέχεια. Αυτό βέβαια μεταφράζεται σαν αυτό που λέει η εκάστοτε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση: «παραλάβαμε καμένη γη». Αυτό το οποίο αναρωτιέται κάποιος ο οποίος δεν είναι οικονομολόγος είναι: «πως είναι δυνατόν να έχουν μειωθεί κατά 50 ΔΙΣ οι συντάξεις, και από την άλλη το χρέος να μένει καρφωμένο πάνω από 300 ΔΙΣ;». ρητορικό το ερώτημα μιας και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται ποτέ να μας απαντήσουν ειλικρινά. Ένα άλλο σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι ο ευαγγελισμός της επερχόμενης ανάπτυξης και η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι νέες περικοπές συντάξεων έχουν δρομολογηθεί. Επίσης από την πλευρά της Ν.Δ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, την διετία της συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, δεν έγινε ούτε μία προσπάθεια ώστε να σταματήσει η κατρακύλα των συντάξεων. Πώς τώρα ο κ. Μητσοτάκης διαλαλεί ότι, επί πρωθυπουργίας του, θα υπάρξει σημαντική αναγέννηση της οικονομίας, την στιγμή που θα εφαρμόσει κατά γράμμα αυτά θα υπογράψει σήμερα ο Σύριζα;

Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για όλους μας, με μόνη  ελπίδα στον ορίζοντα ώστε να σταματήσει αυτή η κοινωνική κατρακύλα, να δοθεί δύναμη στις τάξεις της Χρυσής Αυγής, ως το μόνο πολιτικό φορέα που νοιάζεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Διαβάστε περισσότερα: https://ethnikismos.net/