Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΤΟ REUTERS ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters έγινε, σε παράλληλη δημοσίευση, σήμερα στις οικονομικές στήλες της «Καθημερινής». Ο συντάκτης του άρθρου και έμπειρος οικονομικός αναλυτής, κ. Dixon, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρά τις αψιμαχίες για τις συντάξεις, οι δανειστές της Ελλάδας αναμένεται να εγκρίνουν σύντομα την τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ. Θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο μέχρι τα μέσα του 2018. Τότε μάλλον θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα,......
 το τέταρτο που θα έχει πάρει η Ελλάδα από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται αρκετά μετρητά για την αποπληρωμή χρεών ύψους 7,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο. /Ίσως η Ελλάδα προσφύγει στις κάλπες το 2018 με πιθανότερο νικητή τη Νέα Δημοκρατία. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να αλλάξει: η Ελλάδα θα παραμείνει στη φυλακή των δανειστών για πολλά χρόνια ακόμα.»
Δεν χρειαζόταν να δημοσιοποιήσουμε όλο το κείμενο, γιατί και από αυτά τα λίγα δύναται να βγουν πολύ ουσιαστικά συμπεράσματα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι καιρός που γράφουμε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι ένα καλοστημένο σόου της κυβέρνησης, μόνο και μόνο για να φανεί στα μάτια των αφελών που την υποστηρίζουν ότι, η κυβέρνηση μάχεται υπέρ βωμών και εστιών. Και δεν είναι ότι τα λέγαμε και τα γράφαμε, αλλά είναι ότι τους έχουν πάρει χαμπάρι και στο εξωτερικό. Στον αντίποδα των κυβερνητικών παλινωδιών, που τελειωμό δεν έχουν, υπάρχει και η αξιωματική αντιπολίτευση που έτρεξε να χρησιμοποιήσει το ρεπορτάζ του Reuters για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ποιες αυτές οι σκοπιμότητες; Συγκεκριμένα στην ίδια εφημερίδα γράφτηκε ένα ρεπορτάζ για το πώς βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρά τον προβληματισμό και την ανησυχία που επικρατούν στην Πειραιώς, πάντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τελικά την αξιολόγηση, αλλά με κόστος που ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμο για την πραγματική οικονομία.» θα μείνουμε στο «μη αναστρέψιμο» κόστος για την οικονομία που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης, και δεν είναι άλλο από την εφαρμογή του 4ου μνημονίου που θα χρειαστεί να υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η παραδοχή, βέβαια, του κ. Μητσοτάκη δεν έγινε για να πας πληροφορήσει ότι οδεύουμε ολοταχώς για νέο μνημόνιο, αλλά έγινε για να «καλύψει» τα νώτα της η Ν.Δ, όταν θα βρίσκεται στις παρυφές της εξουσίας. Πέραν του αφηγήματος για παραλαβή «καμένης γης», είναι και η δίψα για την εξουσία, που αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητοι πολιτικοί ελιγμοί ώστε αυτή και να γίνει και πραγματικότητα, αλλά όσο και πιο ανώδυνα γίνεται για τη δεξιά όσων αφορά το πολιτικό κόστος. Πιστεύεται εσείς, τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί πολύ καιρό πριν ότι πάμε για τέταρτο μνημόνιο, ότι  οι οικονομικοί αναλυτές της Ν.Δ δεν γνώριζαν που οδηγούνται τα πράγματα με τον Τσίπρα στην εξουσία; Ούτε κι εμείς. Πιστεύεται εσείς ότι τα οικονομικά κλιμάκια των Βρυξελλών και κατ επέκταση των Αθηνών δεν  ήταν ενημερωμένα  ότι η Ελλάς θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο; Ούτε κι εμείς. Πέραν αυτών το ρεπορτάζ του κ. Dixon έδειξε και την διαρκή οικονομική κατοχή της Ελλάδος, για πάρα πολλά χρόνια, από τους οικονομικούς δυνάστες μας. Κάτι που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται για δέσμευση των επομένων γενεών της Χώρας μας. Κάτι που τα λιγούρια της εξουσίας, τωρινά και μελλοντικά, «αδυνατούν» να καταλάβουν.   

Τώρα, το κατά πόσο θα βαρύνει την άποψη του εκλογικού σώματος  το ρεπορτάζ του Reuters σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ότι όλα γίνονται για τη κατάληψη της αναθεματισμένης καρέκλας της εξουσίας και μόνο, μάλλον θα φανεί στις αμέσως επόμενες εκλογές.
Διαβάστε περισσότερα: https://ethnikismos.net/