Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η Κίνα προτείνει στην Ρωσία αμυντική συνεργασία στα πρότυπα του ΝΑΤΟ

Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ σε ομιλία του επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 95 ετών από την ίδρυση του ΚΚ Κίνας δήλωσε τα εξής: «Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος τεράστιων ανακατατάξεων. Βλέπουμε ότι η ΕΕ συν τω χρόνω αποσυντίθεται, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ καταβαραθρώνεται. Όλα αυτά θα έχουν ως κατάληξη μια νέα παγκόσμια δομή. Σε δέκα χρόνια από τώρα θα αναδυθεί μια πολυπολική τάξη στην οποία θα πρωταγωνιστεί η συμμαχία Κίνας- Ρωσίας. Στην εποχή που διανύουμε παρατηρούμε μια επιθετική πολιτική των ΗΠΑ τόσο εναντίον της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε με την δημιουργία μιας συμμαχίας έναντι της οποίας το ΝΑΤΟ θα ήταν ανίσχυρο, μια συμμαχία η οποία θα έβαζε τέλος στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Δύσης». Το απόσπασμα της ομιλίας του Κινέζου προέδρου έγινε μόλις προ ημερών γνωστό, αν και οι εορτασμοί για τα 95 χρόνια του ΚΚΚ έλαβαν χώρα αρχές Ιουλίου.
Οι σχέσεις της Κίνας και της Ρωσίας με την λεγόμενη Δύση την τελευταία χρονική περίοδο είναι λίαν τεταμένες, κάτι που είναι γνωστό και πασιφανές σε όλους όσους παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις. Η Ρωσία βρίσκεται στην Συρία και την Ουκρανία αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ ακολουθώντας μια επεκτατική πολιτική απειλεί ευθέως τα δυτικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Ασία (pivot to Asia) και ταυτόχρονα οι σχέσεις της με τις παράκτιες χώρες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας καθώς και με την Ιαπωνία είναι άκρως οξυμένες.
Στον αντίποδα οι ΗΠΑ προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν μια συμμαχία Ρωσίας - Κίνας που θα συμπεριλάβει και την ραγδαία αναπτυσσόμενη Ινδία, στο πλαίσιο μια πολιτικής που έχει ως στόχο να κρατηθούν μακριά από την Ρωσία και την Κίνα σημαντικές χώρες και ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας. Η Ρωσία και η Κίνα είναι για τις ΗΠΑ τα τελευταία εμπόδια πριν κατακτήσουν την ηγεμονία του πλανήτη.
Η πρόταση του Ξι Τζινπίνγκ για μια συμμαχία τύπου ΝΑΤΟ με την Ρωσία δεν έγινε τον πρόσφατο Ιούλιο για πρώτη φορά. Τον παρελθόντα Μάιο στην διάσκεψη του Συνεδρίου για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia, CICA) που είχε πραγματοποιηθεί στην Σαγκάη παρουσία του Πούτιν, του Μόντι και του Ρουχάνι είχε εκφράσει την ίδια επιθυμία, μάλιστα είχε συμπεριλάβει στην πρόταση του για αμυντική συμμαχία και το Ιράν.
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου δεν γίνονται εν αγνοία της Μόσχας και είναι πασίδηλο ότι στο επίπεδο ασφάλειας και άμυνας κάτι σημαντικό εκκολάπτεται μεταξύ των δυο χωρών. Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας ισχυροποιούνται με εντατικούς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα και με περισσή υπομονή, δομημένες προοπτικές και ρεαλιστικές μελλοντικές ευκαιρίες. Η Ρωσία με την Κίνα συνεργάζονται στενά ώστε να μην επιτρέψουν στις ΗΠΑ να σφετεριστούν το παρόν και το μέλλον της Ευρασίας. Με στρατηγικές κινήσεις οι ηγέτες των δυο χωρών τελειοποιούν την πολιτική τους για την Ευρασία, για εκείνη δηλαδή την περιοχή του πλανήτη που θα πρωτοστατήσει γεωπολιτικά τις επόμενες πολλές δεκαετίες.
Η Ελλάδα του μνημονιακού και συνταγματικού τόξου είναι παντελώς απούσα από όλες αυτές τις εξελίξεις, συρόμενη από το  άρμα της εγκληματικής συμμορίας των Αμερικανοσιωνιστών και των ψυχοπαθών σχεδίων τους για μια Νέα Παγκόσμια-Μονοπολική Τάξη. Η συμμαχία με τον άξονα Ρωσίας - Κίνας είναι η μόνη ελπίδα διάσωσης  μας από τον κατάμαυρο ορίζοντα της Δύσης. Εξ άλλου το φως προέρχεται εξ΄ ανατολών.
Γ. Λιναρδής