Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Στα τελευταία του το Mega: Προβάρει το λουκέτο η ναυαρχίδα της διαπλοκής και της παραπληροφόρησης

        
Η τραγική κατάσταση του άλλοτε κραταιού Mega περιγράφεται διεξοδικά από το «Παρόν» της Κυριακής το οποίο υπό τον τίτλο «Ρώσικη ρουλέτα στο Mega» και υπότιτλο «Τέρμα η ανοχή των τραπεζών, κάνουν απαιτητά τα δάνεια - Την Τετάρτη η απάντηση για σωτηρία ή λουκέτο» γράφει τα εξής:

«Συνεχίζεται το σοκ στο Mega. Οι μέτοχοι αρνούνται να βάλουν χρήματα και οι τράπεζες πιέζουν, καθιστώντας απαιτητό το δάνειο, ενώ ζητούν επίσημες δηλώσεις μέχρι την Τετάρτη για το ποιοι θα λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου. Αν η απάντηση δεν είναι πειστική, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προκειμένου να βρουν οι ίδιες μέτοχο για τον τηλεοπτικό σταθμό, όπως συνέβη με τη βιομηχανία αλλαντικών «Νίκας». Και όλα αυτά ενώ ξεκίνησε η διαδικασία της αδειοδότησης.
Οι τράπεζες άλλαξαν στάση και εφαρμόζουν τη νομοθεσία χωρίς καθυστέρηση. Τα χρήματα που ζήτησαν δεν ήρθαν και έτσι την περασμένη Πέμπτη ελήφθη η απόφαση να απαιτηθεί το ομολογιακό δάνειο, το οποίο ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχαν ζητήσει να μπουν σε κλειστό λογαριασμό 11,2 εκατ. ευρώ έναντι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με το επιχείρημα πως πλέον δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους μετόχους, και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλει το κανάλι ως μειωμένη δόση για το 2016 από το ομολογιακό δάνειο. Στα ταμεία του Mega υπάρχουν 4,5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες από την προηγούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που δεν ολοκληρώθηκε.
Οι μέτοχοι για μία ακόμη φορά δεν θέλησαν να βάλουν χρήματα. Ο ΔΟΛ έριξε το μπαλάκι στον Πήγασο και στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, με το επιχείρημα πως έχουν πολλά λεφτά, αρνούμενος να κάνει την παραμικρή κίνηση, ενώ μέχρι χθες είχε το management του καναλιού! Οι τράπεζες ζητούν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την Παρασκευή και να υπάρξουν δεσμεύσεις για το ποιοι θα μπουν στην αύξηση. Την Τετάρτη θα γίνει το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος θα παρουσιάσει το σχέδιό του. Αλλά και ο ίδιος και οι μέτοχοι που εκπροσωπεί θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους μόνο αν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις σωτηρίας και αν το κανάλι είναι σε θέση να διεκδικήσει την άδεια. Στο σχήμα του δεν μετέχει ο Δημήτρης Μάρης, ο οποίος κινείται αυτόνομα. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, από την πλευρά του, αφήνει να εννοηθεί πως αν βγαίνει το πρότζεκτ, θα το υποστηρίξει για κοινωνικούς λόγους, εφόσον συμφωνήσουν και οι άλλοι μέτοχοι.
Αν υπάρξει συμφωνία, θα γίνει αγώνας δρόμου για να βρεθούν τα χρήματα που θέλουν οι τράπεζες έως τον Μάιο. Αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των παλαιών μετόχων ή των νέων επενδυτών, θα ξεκινήσει το «σχέδιο… ΝΙΚΑΣ». Οι τράπεζες θα αρχίσουν διαβουλεύσεις απευθείας με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ίσως με τον φόβο του οριστικού λουκέτου να βρεθεί μια συμφωνία για το κανάλι και το δάνειο. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, το Mega θα κλείσει».
Το Mega αποτελεί την «ναυαρχίδα» της διαπλοκής και τον πιο βασικό εκτοξευτή λάσπης κατά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Πολλές φορές «προφήτεψε» το τέλος του Κινήματος των Ελλήνων Εθνικιστών, με μια συνεχή διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφαντιών και βρώμικης ψιθυρολογίας που ουδεμία σχέση είχαν με την  πραγματικότητα.
Τώρα, το mega δείχνει να πνέει τα λοίσθια και οι τίτλοι τέλους της τηλεοπτικής του ζωής να είναι έτοιμοι. Αν εξαιρέσουμε τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στο κανάλι, οι οποίοι δεν είχαν συμμετοχή στην διαφθορά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του Τόπου και στην σκευωρία κατά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, δεν μας προξενεί καμία λύπη το προδιαγραφόμενο λουκέτο στο mega. Είναι σίγουρο ότι η ατμόσφαιρα θα είναι, έστω και ελάχιστα, λιγότερο βρώμικη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ