Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη: Συμφωνία κυβέρνησης - διεθνών τοκογλύφων για ξεπούλημα των “κόκκινων” δανείων

        
“Λευκή σημαία” ύψωσε η κυβέρνηση προς τους διεθνείς τοκογλύφους, σχετικά (και) με το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”, στο οποίο θα επικρατήσει τελικά αυτό το οποίο αναφερόταν από την αρχή στο τρίτο Μνημόνιο.

Θα υπάρξει, δηλαδή, μια περίοδος χάριτος για τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, πριν ακολουθήσουν κι αυτά την πλήρη απελευθέρωση που θα ισχύει για όλα τα υπόλοιπα δάνεια. Το πλαίσιο της συμφωνίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναστολής για 12 ή 18 μήνες στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει την δυνατότητα πώλησης δανείων σε αδειοδοτημένες εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων, μόνο όμως για τα δάνεια που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Σε αυτά, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, θα περιλαμβάνονται τελικά εκτός από στεγαστικά δάνεια σπιτιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας και επαγγελματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης. Η πώληση και γι' αυτές τις κατηγορίες δανείων θα επιτραπεί ολοκληρωτικά πιθανότατα στις αρχές του 2018, ενώ η απελευθέρωση θα γίνεται με κλιμακωτό τρόπο μέχρι τότε.
Με τερτίπια, δηλαδή, η κυβέρνηση μεταθέτει σ' ένα βάθος χρόνου καθόλου μακρινό την παράδοση της πρώτης κατοικίας στις ορέξεις των “κορακιών”. Με τον πλέον επίσημο τρόπο η “πρώτη φορά Αριστερά” κυβέρνηση μετατρέπει το προεκλογικό σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” σε “κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη”.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ