Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Λ. Φουντούλης: Ας μην νομίζουν οι πολιτικοί πως είναι υπεράνω του νόμου - ΒΙΝΤΕΟ

    

Παρέμβαση κατά την διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης, σχετικά με την διαρροή των περίφημων εγγράφων του Παναμά.

Σε αυτήν, αφού τόνισε την ανάγκη να ερευνηθούν σε βάθος οι λίστες ώστε να εντοπιστούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, επεσήμανε το γεγονός πως σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για όσους δεν προκύψει πως διέπραξαν παρανομίες, έχουν τεράστιες ηθικές ευθύνες.
Επίσης, κατήγγειλε την ανεξέλεγκτη διαπλοκή μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών και διεφθαρμένων επιχειρηματιών, την ίδια στιγμή που πολλοί εξ αυτών παρουσιάζονται ως "Σταυροφόροι ενάντια στην φοροδιαφυγή". Τέλος, κάλεσε τους Ευρωπαίους να απαγορέψουν πλήρως την δραστηριότητα υπεράκτιων εταιρειών στην Ένωση, αν και σημείωσε πως θεωρεί κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο μιας και οι περισσότεροι πολιτικοί εμπλέκονται με την λειτουργία τέτοιου είδους εταιρειών.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:
"Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά, απλά επιβεβαίωσαν τα όσα ήδη γνωρίζαμε ή έστω υποψιαζόμασταν. Η πολιτική τάξη της Ευρώπης ακολουθεί κατά πόδας το παράδειγμα των διεφθαρμένων επιχειρηματιών. Πολλοί εκπρόσωποι και των δύο αυτών τάξεων θεωρούν πως είναι υπεράνω του νόμου, την ίδια στιγμή που επιβάλλουν στους Πολίτες μέτρα άγριας λιτότητας και εμφανίζονται ως σταυροφόροι ενάντια στην φοροδιαφυγή.
Πόσα από αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί, πόσα προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και πόσα είναι νόμιμα; Υπάρχει σοβαρότατο ηθικό ζήτημα και πρέπει όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση να λογοδοτήσουν και να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους.
Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για την ανακάλυψη όλων όσων διατηρούν λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες, καθώς τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει είναι ένα ελάχιστο κλάσμα μπροστά στον συνολικό αριθμό.
Το σημαντικότερο όμως είναι να πάρουμε μέτρα τα οποία θα αποτρέψουν την επανάληψη του φαινομένου. Οι υπεράκτιες εταιρείες δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό πέρα από το να διευκολύνουν τους έχοντες ώστε να αποφεύγουν τα βάρη που τους αναλογούν. Πρέπει να επανεξετάσουμε το καθεστώς τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξυπηρετεί πράγματι την κοινωνία η ύπαρξη τους; Υπάρχει έστω μια αληθοφανής δικαιολογία για την λειτουργία τους; Επειδή η απάντηση είναι πως στην ουσία δεν υπάρχει καμία, πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της πλήρους απαγόρευσης δραστηριοποίησης υπεράκτιων εταιρειών. Οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποκτά φορολογική έδρα εντός της Ένωσης. Φυσικά, εταιρείες-φαντάσματα χωρίς κανένα αντικείμενο λειτουργίας δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Όμως φοβάμαι πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τέτοιου είδους μέτρα, γιατί πιθανότατα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών ανήκει σε πολιτικούς."