Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

DEJA VU

«Ύφεση, μείωση συντάξεων και μισθών, αύξηση της φορολογίας, εκτίναξη του χρέους και άνοδο της ανεργίας προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Καιαυτά αποτελούν μόνο την… αρχή, καθώς στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εξειδικευτούν και να κοστολογηθούν περισσότερα μέτρα στο σκέλος της φορολογίας και των συντάξεων, με συνέπεια τα νέα μέτρα ύψους 4,35 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αποφασιστεί να διευρυνθούν.» Αυτά διαβάζουμε από τη χθεσινή «καθημερινή». Για τους παρακολουθούντες στενά τα δημοσιονομικά της Χώρας μας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις της ηγετικής ομάδος της Χρυσής Αυγής, ουδεμία εντύπωση μας προκάλεσε το παραπάνω δημοσίευμα της καθεστωτικής εφημερίδας. Ήταν κάτι που το γνωρίζαμε εκ των προτέρων μιας και λεπτομερής ενδοσκόπηση του τρίτου μνημονίου μόνο ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε κάνει.Καμία έκπληξη λοιπόν.

Βέβαια έκπληξη δεν μας προκάλεσαν και οι προγραμματικές θέσεις της (νέας ;) κυβέρνησης, καθώς επίσης και η στάση της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Όπως άλλοτε, ακούγαμε για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα της ανεκδιήγητης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, έτσι και σήμερα στη βουλή κάτι ανάλογο έκαναν ο Τσίπρας και οι υπουργοί του. Θεατές στο ίδιο έργο ελληνιστί, ή deja vu γαλλιστί.
Ωστόσο, ουδείς από τους αρχηγίσκους των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, δύναται να δώσει ασφαλείς απαντήσεις, για το πώς θα ανταπεξέλθουν οι πολίτες στην λαίλαπα της φορολογίας που έρχεται. Ο πρωθυπουργός ονειρεύεται επενδύσεις, προανήγγειλε μάλιστα και την συγκρότηση ενός ειδικού  φορέα, λέει,  προσέλκυσης……… επενδύσεων. Μου θύμισε, η εξαγγελία του πρωθυπουργού, την παροιμία: «ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται». Πάντως, αν εξάγγελε πώληση οικοπέδων στον Άρη, μετά τα τελευταία ευρήματα ύπαρξης νερού στον κόκκινο πλανήτη, θα γινόταν περισσότερο πειστικός. Απ’ την άλλη, οι έτεροι Καππαδόκες της αντιπολιτεύσεως, αφού μετά χιλίων βασάνων και αγώνων κατάφεραν και υπέγραψαν την Τρίτη καταδίκη της Ελλάδος, σήμερα φόρεσαν τα πέπλα του αντιμνημονιακού αγώνα. Ξαφνικά θυμήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης ότι, τα νέα μέτρα του μνημονίου, φέρνουν περικοπές και μάλιστα μεγάλες σε συντάξεις επικουρικές και κύριες, ξαφνικά θυμήθηκε η Φώφη ότι υπάρχουν ακόμη αγρότες στην Ελλάδα.
Χθές, όπως και σήμερα αναμένεται, εντός του κοινοβουλίου θα έχουμε πάλι μία άνυδρη και άτονη συζήτηση περί ανακάμψεων της οικονομίας και άλλα συναφή. Η μόνη νότα αισιοδοξίας που συνεχίζει να απαγγέλει, εντός και εκτός κοινοβουλίου για τα δίκαια των Ελλήνων και του Έθνους, είναι μόνο ο Λαϊκός Σύνδεσμος, κάτι που έγινε πάλι πράξη με τις ομιλίες των βουλευτών μας κατά τις ατέρμονες προγραμματικές θέσεις των κυβερνόντων.