Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ; ΩΡΑ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΔΡΕ

Τα πασοκικά τερτίπια άλλων δεκαετιών μας θύμισαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Ξεκινώντας από τον ευτραφή και αιώνιο φοιτητή κ. Φίλη, που θεώρησε πενταροδέκαρα το επιπλέον κόστος του ΦΠΑ που θα κλιθούν να πληρώσουν όσοι γονείς επιλέξουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και όχι μόνο, για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Βέβαια το μέτρο επεκτάθηκε και στους οίκους ευγηρίας που όπως διαβάζω από δημοσιεύματα, περί τις δέκα χιλιάδες γραίες και γέροντες που διαβιούν στους εν λόγο οίκους, η επιπλέον φοροεισφορά μάλλον θα αναγκάσει αρκετούς οικότροφους των οίκων αυτών, να τους εγκαταλείψουν. Εδώ πρόκειται για κυβέρνηση αγιογδυτών που προσπαθούν να βγάλουν απ’ τη μύγα ξίγκι, ή να το πω πιο (sic), αυτά είναι τα νέα ισοδύναμα μέτρα.

Για νέο κομισάριο έκανα λόγο χθες, στη θέση της κ. Σαββαϊδου, όπερ και εγένετο. Και μαζί με τον κομισάριο, έτσι βλέπετε αποφάσισε το επιτροπάτο αριστερών ιδεών, άλλαξε και η μορφή της Γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Μετονομάστηκε σε Ελληνική αρχή δημοσίων εσόδων. Έτσι έπραττε σε άλλους καιρούς ο Μένιος Κουτσόγιωργας, άλλαζε την ονομασία οδών, επειδή περιείχαν το ουσιαστικό «βασιλέως», και από πάνω θέσπιζε και νόμο που να απαγορεύει την αλλαγή ονομασιών των δρόμων. Μαζί λοιπόν με τη αλλαγή του ονόματος της ΓΓΔΕ, υποβαθμίζεται και ο ρόλος της, μιας και η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο, δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου οικονομικών να παρεμβαίνει, με το πρόσχημα της ενημέρωσης, στο έργο της πρώην ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Οπότε, όλοι μας καταλαβαίνουμε το τι «ενημέρωση» θα είναι αυτή. Χθες στη βουλή έγινε έντονη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, και το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Το προωθημένο βέβαια νομοσχέδιο δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τις εξουσίες που έχει ο υπουργός πάνω στα θέματα που αφορούν τις τηλεοπτικές άδειες.Συγκεκριμένα, γι’αυτό εξάλλου υπήρξε και έντονη κριτική από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο εκάστοτε υπουργός είναι που αυτός θα ελέγχει και θα επιτρέπει ποιοι σταθμοί θα λάβουν άδεια εκπομπής, καθώς επίσης και πιο θα είναι το κόστος αυτών των αδειών. Με λίγα λόγια υποβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σε σημαντικό βαθμό. Με τετράμηνη και πλέον καθυστέρηση πληρώθηκαν οι θέσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και  του Αρείου Πάγου. Δεν υπήρχε περίπτωση κι εκεί να μην υπάρξει παρέμβαση εξ΄άνωθεν. Ωστόσο, σοβαρές διαφωνίες εκφράστηκαν τόσο σε υπουργικούς όσο και σε δικαστικούς κύκλους, για τις επιλογές των προέδρων και των μελών που απαρτίζουν νευραλγικές θέσεις στα ανώτατα δικαστικά κλιμάκια. Σύμφωνα με έγκριτα δημοσιεύματα, οι επιλογές άφησαν έξω δικαστικούς που διαθέτουν επιστημονικό και δικαστικό εκτόπισμα.
Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας με τη νέα κυβέρνηση, και όπως θα θυμούνται οι άνω των 45, όλα είναι σαν επανάληψη των κυβερνητικών ενεργειών του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80. Μπορεί οι ψηφοφόροι της «νέας ελπίδας» να έβαλαν τα χεράκια τους και να βγάλαν μόνοι τα ματάκια τους, αλλά όμως κατ’ αυτό τον τρόπο βγάζουν και τα δικά μας μάτια.