Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η «ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ» ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Στο άρθρο μου «ανικανότητα ή σκοπιμότητα», είχα μιλήσει για την ανάγκη επάνδρωσης όλων των επιχειρήσεων της επικράτειας, μικρών και μεγάλων, με αυτόματα μηχανάκια συναλλαγών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Το σημερινό άρθρο αποτελεί μια συνέχεια του προχθεσινού. Αν υποθέσω ότι όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν τα κατάλληλα μηχανάκια, και όλες οι συναλλαγές πλέον γίνονται μέσω αυτών, αυτομάτως γεννιούνται νέες φορολογικές δυνατότητες, τόσο για τα δημοσιονομικά έσοδα όσο και για τις τσέπες των καταναλωτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προμήθεια των συσκευών, ώστε να δοθούν κίνητρα για την απόκτησή των, θα είναι και μία σχετική φορολογική ελάφρυνση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ας υποθέσουμε και πάλι ότι η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως του 30% από αυτή που είναι σήμερα. Δηλαδή από 26% να φτάσει στο 18%. Σημαντική διαφορά, ώστε για αρχή να προμηθευτούν όλοι συσκευές. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα κατά τη διάρκεια μιας αγοροπωλησίας, δεν έχει σημασία μικρής ή μεγάλης, συνάμα με το αντίτιμο της αγοράς να πιστώνετε και ο λογαριασμός του δημοσίου με το ανάλογο αντίτιμο του ΦΠΑ. Προχθές έφερα ως παράδειγμα το ψωμί, και ότι 3 εκατομμύρια ευρώ αλλάζουν χέρια καθημερινά στη συναλλαγή αυτή. Αν όλες οι συναλλαγές για το ψωμί γίνονταν μέσω χρεωστικών καρτών. Το δημόσιο θα εισέπραττε αυθημερόν το ποσό των 265.000 ευρώ. Φαντάζεστε αν όλες οι συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με χρεωστικές κάρτες τι ποσά θα εισρέουν ημερησίως στον κρατικό κουμπαρά. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που θα έχει η χρήση της χρεωστικής κάρτας, αν η πληθώρα των συναλλαγών γίνεται μέσω αυτής, θα είναι ότι καθιστά διακοσμητικό το ρόλο της ταμειακής μηχανής. Αδιάφορο θα είναι για κάποιον η παρουσία απόδειξης, μιας και οι υποχρεώσεις μιας επιχείρησης προς το κράτος ( ΦΠΑ) , εξοφλούνται τη στιγμή της πώλησης. Άλλο πλεονέκτημα για την επιχείρηση που διατηρεί μηχανάκι αυτόματων συναλλαγών είναι και το ΦΠΑ από τα τιμολόγια χονδρικής. Για όσους δεν γνωρίζουν κάθε τρίμηνο, άπαντες, πληρώνουν στην εφορία τη διαφορά που προκύπτει από το ΦΠΑ λιανικής πώλησης, με το ΦΠΑ από τα τιμολόγια χονδρικής. Τη στιγμή που οι συναλλαγές λιανικής πώλησης γίνονται ηλεκτρονικά, κανέναν έμπορο δεν θα συμφέρει πλέον να δέχεται μειωμένα τιμολόγια σε ΦΠΑ, διότι αυτομάτως θα πληρώνει περισσότερα στην εφορία. Ανάλογα κίνητρα με αυτά που θα δοθούν στις επιχειρήσεις ώστε να εγκαταστήσουν τα αυτόματα μηχανήματα, μπορούν να δοθούν και στους καταναλωτές, ώστε οι τελευταίοι να χρησιμοποιούν κατά κόρο την χρεωστική κάρτα. Δικαιολογίες ότι οι γέροντες και οι γριές δεν θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν, δεν υπάρχουν. Όπως έμαθαν μέσα σε λίγες μέρες τη λειτουργία της χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις, που δεν την είχαν δει ούτε στον ύπνο τους, το ίδιο θα γίνει και με τη χρήση της κάρτας για αγορές λιανικής.   Με την εφαρμογή του μέτρου θα έχουμε άμεση ρευστότητα στις τράπεζες. Δεν θα υπάρχει λόγος να κυκλοφορεί περίσσιο ρευστό. Επίσης θα υπάρχει σημαντική μείωση εγκληματικών ενεργειών σε βάρος των ηλικιωμένων, κατά τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων τους. Επίσης, τα κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών της εφορίας δεν θα υπάρχει λόγος να βρίσκονται στους δρόμους και να τσακώνονται με τον κόσμο. Σας περιέγραψα με απλό κατανοητό τρόπο, τι μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της κάρτας αναλήψεων. Ιδού τι ανακοίνωσε προχθές ο νέος αναπληρωτής υπουργός εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος σε σειρά πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τον φοροελεγκτικό μηχανισμό:
  • Να είναι κλειστές κάποιες ημέρες οι εφορίες για το κοινό (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) με στόχο το προσωπικό να απασχολείται στους ελέγχους.
  • Να διακοπούν οι αποσπάσεις 300 ατόμων.
  • Να γίνουν μετατάξεις 1000 υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα, μέσω ΑΣΕΠ.
  • Να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που εκκρεμούν.
Δεν είναι,  κυρίες και κύριοι, ότι αδυνατεί ο νέος υπουργός όπως και οι προκάτοχοί του να σκεφτούν και να εφαρμόσουν απλές λύσεις, απλά δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν. Πολλάκις έχουμε αναφέρει ότι για την εφαρμογή των αυτονόητων χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση. Αυτό το πολιτικό προτέρημα μόνο από τους κόλπους της Χρυσής Αυγής δύναται να εφαρμοστεί.
ΥΓ.  Μπορεί κατά την εφαρμογή των αυτόματων συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, να παρατηρείται ολιγόλεπτη καθυστέρηση σε φούρνους και υπεραγορές. Δε χάλασε ο κόσμος, θα διδαχτούμε ως λαός και το προτέρημα της υπομονής.