Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Αγρίνιο

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ Κ.ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ

 


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) ΥΓΕΙΑΣ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
3) ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
4) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
5) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ : «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
Στο Δήμο Αγρινίου και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης, επί των οδών Σουλίου, Παναγοπούλου και Μανδηλαρά, είναι εγκατεστημένος σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE A.E. Με κοινή υπουργική απόφαση με θέμα τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά (ΦΕΚ Αρ. 1105, Τεύχος Β’, 06-09-2000) καθορίζονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επιπλέον, η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση του κοινού, έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα αναρρίχησης στο δικτύωμα στήριξης των κεραιοδιατάξεων. Η εν λόγω κεραία, ωστόσο, βρίσκεται μέσα στο κέντρο του Αγρινίου, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από σχολείο και δίπλα σε διαμερίσματα όπου διαμένουν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας, Λουκά Μαργαρίτη και των συνεργατών του, στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «…οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι μη θερμικές επιπτώσεις, δηλαδή αυτές που προκαλούνται από ένταση της ακτινοβολίας κάτω από τα “όρια ασφαλείας” είναι πολύ σοβαρές», «…η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας, προερχόμενες είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής με συμπτώματα όπως : πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης κλπ., μέχρι και καλοήθη καρκίνο του ακουστικού νεύρου (σε χρήστες κινητών τηλεφώνων με παρατεταμένη χρήση)», «…θα πρέπει οι κεραίες βάσεις να τοποθετούνται έτσι ώστε η ένταση της ακτινοβολίας σε χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας (ταράτσες, μπαλκόνια, εσωτερικό οικίας κλπ.) μετά την τοποθέτηση και λειτουργία της κεραίας στη μέγιστη λειτουργική ισχύ της να είναι πρακτικά ίδια όπως ήταν και πριν εγκατασταθεί η κεραία. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς όπου εκεί πρέπει να ισχύει η μηδενική ισχύς ακτινοβολίας όσο είναι εφικτό από οποιαδήποτε πηγή».
Βάσει των παραπάνω πορισμάτων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επικινδυνότητα της έκθεσης των κατοίκων του Αγρινίου και ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών που φοιτούν στο σχολείο πλησίον της κεραίας. Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία για την ασφάλεια της υγείας τους. Παράλληλα, ως εικόνα η κατασκευή αυτή προσβάλλει την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να απομακρυνθεί άμεσα η κεραία βάσης που βρίσκεται στο κέντρο του Αγρινίου;
2) Θα ελεγχθεί η ύπαρξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων (άδειες, εγκρίσεις) για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας, έτσι όπως προβλέπονται με το Ν. 3431/2006;
Αθήνα, 25−10−2012
Ο ερωτών Βουλευτής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ