Η Τουρκία με τις τελευταίες οικονομικές δοκιμασίες της, την δοκιμαστική «απομάκρυνση» από τον αμερικανικό παράγοντα και μετά το αποτυχημένο διπλωματικό της «φλερτ» με την Ρωσία, φαίνεται ότι ξάφνου βλέπει την Πατρίδα μας με λιγότερο εμφανή εχθρότητα, καθώς μας χρειάζεται. Μάλιστα ο Ερντογκάν προσκάλεσε τον Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη «Συνάντηση Εργασίας»!
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γνωστός και μη εξαιρετέος… πατριώτης υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, ο υπουργός «Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης» Παππάς (alter ego του Τσίπρα), ο διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα Καλπαδάκης, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Παρασκευόπουλος και ο Θόδωρος Πασσάς από το διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ καθώς και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ. Θεοφίλη. Από τους Τούρκους συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Ακάρ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Φιντάν, ο υπουργός Οικονομίας Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Καλίν καθώς και ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Τσελίκ.
Συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση της προώθησης των σχέσεων των δυο χωρών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο (sic !) και εφαρμογή σχετικών Μ.Ο.Ε. («Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»). Σημειωτέον ότι το ΓΕΕΘΑ μόλις στις 14 Αυγούστου είχε ανακοινώσει το πάγωμα του μεγαλύτερου μέρους των προηγουμένως συμφωνηθέντων Μ.Ο.Ε. Τόσο πολύ βάστηξε η... αποφασιστική και σκληρή στάση μας!
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της «συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας» (που ενώ υπάρχει ποτέ δεν εφαρμόσθηκε σωστά, αλλά η Τουρκία πρόβαλε απειλητικά την ενδεχόμενη διακοπή της), με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών (…… δηλαδή ουσιαστικά το τουρκικό κράτος να περιορίσει την διοχέτευση των τριτοκοσμικών μέσω των λαθροδιακινητών του), την αυξημένη συνεργασία των δύο Λιμενικών Αρχών για τον εντοπισμό των λέμβων που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες (ήτοι εντοπισμό των τουρκικών «αποβατικών» της λαθρο-εισβολής), καθώς επίσης και την εξάρθρωση δικτύων δουλεμπόρων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών (σημειωτέον βεβαίως ότι οι κορυφαίοι δουλέμποροι είναι… Τούρκοι!).
Ο Τσίπρας επανέφερε τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (κύριας θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, κλειστής από το 1971) και των εκλογών για τα Βακούφια της υπό εξάλειψη ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. (Οι Ελληνορθόδοξοι σήμερα στην Τουρκία είναι οι εναπομείναντες απόγονοι των περίπου 200.000 Ελλήνων, που επετράπη να παραμείνουν στην Τουρκία, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923. Μετά από συστηματική καταπίεση και επαναλαμβανόμενους διωγμούς ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε σημαντικά, κυρίως κατά το έτος 1955, με αφορμή τις εξελίξεις που συνετελούντο στο Κυπριακό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών -του έτους 2008- οι Τούρκοι πολίτες Ελληνικής καταγωγής κυμαίνονται στον αριθμό των 3.000-4.000 ατόμων. Όμως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο αριθμός αυτός ήταν στην πραγματικότητα πάρα πολύ μικρότερος και έφτανε τα 1.826 άτομα το 2012.) Βεβαίως από την πλευρά του, ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες νεοοθωμανικές θέσεις για τα ζητήματα της … «αναξιοπαθούσας» και «καταπιεζόμενης» μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο Τσίπρας, κατά τα συνήθη της ρωμαλέας «ελληνικής διπλωματίας»…. υπογράμμισε την «προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ» και στην επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών στη βάση του περιβόητου πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κράν Μοντάνα. [Εκτός από το νυν… ζόρι της Τουρκίας τι άλλαξε από το Κραν Μοντάνα (Ιούλιος 2017) που να δικαιολογεί την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού;]
Επιπλέον συμφωνήθηκε και ενίσχυση της «συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας» (αντιμετώπιση της ……τρομοκρατίας και εξάρθρωση δικτύων των διακινητών), ενώ η Τουρκία μας έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ευθέως για κάλυψη-υπόθαλψη-υποστήριξη των Κούρδων που αποκαλεί «τρομοκράτες». Βεβαίως ο Σουλτάν - Ερντογκάν αναφέρθηκε και στο θέμα των 8 Τούρκων γκιουλενιστών πραξικοπηματιών (;) στρατιωτικών, επανερχόμενος επί του θέματος με τις πάγιες θέσεις και απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς.
Συζητήθηκε μάλιστα μεταξύ των άλλων και μια βραχεία ατζέντα οικονομικού τομέα, όπου και το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, (με στόχο να ενεργοποιηθεί η σύνδεση πριν από το επόμενο θέρος), καθώς και η ευρύτερη «συνεργασία στον Τουρισμό» με επίλυση των σχετικών προβληματικών θεμάτων.