Ο Μουσολίνι, φέρει βαρέως – και δικαίως – την εξέλιξη αυτή και προ- κειμένου να απαλείψει την αρνητική εικόνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στα μάτια του συμμάχου του Αδόλφου Χίτλερ, αρχίζει να προετοιμάζει την μεγάλη Εαρινή Επίθεση, με το κωδικό όνομα: «Primavera» (Άνοιξη). Τόση σημασία έδινε ο Ντούτσε στην προετοιμασία της επιχειρήσεως, ώστε επέβλεψε προσωπικώς των εργασιών.
Οι προπαρασκευές αρχίζουν με την αντικατάσταση του μέχρι τότε Αρχιστρατήγου του Θεάτρου Επιχειρήσεων Αλβανίας, Στρατηγού Ουμπάλντο Σοντού με τον Αρχηγό του ΓΕΣ Καμπαλλέρο.
Στην συνέχεια και μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, μετεφέρθησαν στην Βόρειο Ήπειρο, 10 νέες ιταλικές μεραρχίες, με ταυτόχρονη άφιξη χιλιάδων τόνων εφοδίων, πυρομαχικών, αυτοκινήτων και μέσων πυρός, ενώ ο Μουσολίνι με διαταγή του, προέτρεψε τους πάντες να καταταγούν στον Στρατό. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν ακόμη και υπουργοί του, 5 από τους οποίους κατατάσσονται. Ανάμεσά τους και ο γαμπρός του, Γκαλεάτσο Τσιάνο.
Οι συνολικές δυνάμεις ήταν 25 Μεραρχίες, 3 Συντάγματα Ιππικού, 4 Συντάγματα Βερσαλλιέρων, 1 Σύνταγμα Γρεναδιέρων και αριθμός ταγμάτων Μελανοχιτώνων. Ο Μουσολίνι σχεδίαζε να έχει ολοκληρώσει την κατάκτηση της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τέλους Μαρτίου του 1941, ώστε να μη χρειασθεί να αποστείλει ο Χίτλερ για τον σκοπό αυτό τις Μεραρχίες του, καθυστερώντας έτσι την προς Σοβιετική Ένωση ενέργειά του.
Το Σχέδιο Ενεργείας των Ιταλών είχε, περιέργως, περιορισμένες επιδιώξεις, αφού προέβλεπε ως τελικό Αντικειμενικό Σκοπό τα Ιωάννινα, η δε Ζώνη Ενεργείας του, περιοριζόταν μεταξύ των ποταμών Αώου και Άψου. Για τον σκοπό αυτό οι Ιταλοί διέθεσαν, υπό τον Στρατηγό Τσελόζο, συνολικώς 10 Μεραρχίες με 2 εφεδρικές, ενώ το έναντι της Ελληνικό Β’ ΣΣ (Διοικητής Αντιστράτηγος Μπάκος Γεώργιος) διέθετε 4 Μεραρχίες (+1 εφεδρική).
Η Ελληνική Στρατιωτική ηγεσία, αντιληφθείσα εγκαίρως τις ιταλικές προπαρασκευές είχε προετοιμασθεί καταλλήλως.
Διαβάστε περισσότερα στο Εθνικισμός.net