Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:
"Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός πως η Επιτροπή δέχεται σαν στοιχεία ικανά να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, μελέτες χρηματοδοτούμενες από την Monsanto, την εταιρία δηλαδή που παράγει το εν λόγω ζιζανιοκτόνο, ενώ υπάρχει αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων και συνεχίζει να αρνείται την δημοσιοποίηση των μελετών με το επιχείρημα ότι είναι επένδυσή της.
Η Monsanto προφασίζεται κυρίως το εμπορικό απόρρητο, και την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά ο πυρήνας του μηνύματος της είναι πάντα ο ίδιος. Τα δεδομένα της μελέτης είναι ιδιοκτησία της και δεν παραβιάζονται. Πρέπει να εξακριβωθεί αντικειμενικά η επικινδυνότητα της γλυφοσάτης, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Οι έρευνες θα έπρεπε να διεξαχθούν από ανεξάρτητα εργαστήρια πολύ πριν την διαδικασία ανανέωσης αδείας και τα επιστημονικά στοιχεία να τεθούν στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητας. Είναι καθήκον των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε να αξιολογήσουν την συμβολή που προσφέρουν οι πληροφορίες στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι οι ευρωπαίοι πολίτες ίσως λάβουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και δεν αδιαφορούν για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος".
Ελευθέριος Συναδινός: Στο βωμό του εύκολου χρήματος η επιστήμη εξαγοράζεται και τα στοιχεία αποκρύπτονται
Ακολουθεί η ομιλία:
"Κύριε Πρόεδρε, η ομιλία του κ. Επιτρόπου νομίζω ότι ήταν προβληματική. Η γλυφοσάτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι προφανώς καρκινογόνος. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για επιθετικές και ανήθικες τακτικές μάρκετινγκ, με σκοπό την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων και την παράλυση των περιορισμών στα φυτοφάρμακα.
Στον βωμό του εύκολου χρήματος, οι θεσμικές διαδικασίες καταστέλλονται, η επιστήμη εξαγοράζεται και τα στοιχεία αποκρύπτονται. Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, τονίζω ότι δεν πρέπει η ασφάλεια μίας ουσίας να βασίζεται αποκλειστικά στις βλαβερές ιδιότητες της.
Η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος, απαιτούν την πρόσβαση σε πρωτογενή δεδομένα και όχι απλή ανάλυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, που χρηματοδοτούνται από τις εμπλεκόμενες εταιρίες. Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων ζητεί περισσότερη επιστήμη και λιγότερη πολιτική.
Από την πλευρά μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική παράγει αποτελέσματα, διασφαλίζοντας την δημοκρατική νομιμοποίηση, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. Απαιτείται η παρακολούθηση των επιπέδων υπολειμμάτων γλυφοσάτης σε τρόφιμα και ποτά και η υποστήριξη του αγροτικού κλάδου ποικιλοτρόπως, προς ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων."