Ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο της συνέντευξης:
Είναι δύσκολο να καταλάβεις τη χαρά με την οποία ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος δεκτός από τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο, για τους αριστερούς είναι "νεοναζιστικό και βίαιο" για τον μέσο Έλληνα όμως κάτι το απροσδιόριστο, καθώς τα μέσα ενημέρωσης λένε συχνά φοβερά πράγματα εις βάρος του. Για τα μέλη του κόμματος ο Μιχαλολιάκος είναι ένας ηγέτης που χαίρει της εκτίμησης τους. Ποιος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος;
- Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, μπορεί να σας φανεί παράξενη αλλά νομίζω ότι έχετε εξοικειωθεί με τέτοιου τύπου ερωτήσεις. Ποια είναι διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον ρατσισμό;
Ο ρατσισμός όπως έχει καθιερωθεί δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας πατριωτισμό και τον εθνικισμό. Εμείς δεν έχουμε ούτε αποικίες, ούτε βαμβακοφυτείες για να φέρουμε μαύρους δούλους να εργαστούν σε αυτές. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνει η Ελλάδα ελληνική και να μη γίνει ένα ανακάτεμα προσφύγων και λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να αλλάξει μορφή η Πατρίδα μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με το ρατσισμό όπως έχει καθιερωθεί.
- Η πολιτική σας απέναντι στους μετανάστες είναι πολύ σκληρή. Γιατί;
Δεν είναι καθόλου σκληρή, είναι απόλυτα λογική. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ισλαμιστές, τζιχαντιστές, είναι λιποτάκτες από τον πόλεμο της Συρίας και είναι επικίνδυνοι για την Πατρίδα μας. Και έχουμε πρόβλημα σαν έθνος, όπως και η Ρωσία, όσον αφορά το δημογραφικό. Γεννιούνται όλο και λιγότερο Έλληνες και θα καταντήσουμε να είμαστε μειονότητα στην ίδια την Πατρίδα μας. Αυτή είναι η πολιτική μας.
- Πώς βλέπετε τη συνεργασία με τη Ρωσία;
Η Ρωσία είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας. Με τη Ρωσία μας συνδέει ένα κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο που είναι η Ορθοδοξία. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στη Ρωσία και μίλησα με τους απλούς ανθρώπους του ρωσικού λαού και γνωρίζω πόσο βαθιά φιλέλληνες είναι. Ακόμη και την εθνική μας ανεξαρτησία το 1821 την οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στην Ρωσία, γιατί έγινε Ρώσο-τουρκικός πόλεμος και ο τότε τσάρος επέβαλε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας η Ρωσία.
- Η Ελλάδα φιλοξενεί στο έδαφος της αμερικανική στρατιωτική βάση, νομίζετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό;
Δεν μας ενδιαφέρει η συνεργασία με άλλη ναυτική δύναμη. Εμείς οι ίδιοι είμαστε μια ισχυρή ναυτική δύναμη. Όμως δύο μεγάλες δυνάμεις είναι πάντα αντίπαλες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Στόχος μας είναι να συμμαχήσουμε με ένα ισχυρό κράτος και η Ελλάδα να αποτελεί τη ναυτική δύναμη αυτής της συμμαχίας. Η Ελλάδα έχει δώσει βάσεις στη Αμερική. Αυτό είναι λάθος, δεν μας προσφέρει τίποτα. Αν η Ελλάδα έδινε μία πολεμική βάση στη Ρωσία θα είχαμε την προστασία της Ρωσίας έναντι της τουρκικής απειλής. Είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί της Ρωσίας με την Τουρκία εδώ και 300 χρόνια, δεν είναι τωρινή υπόθεση. Λόγω του θέματος της Κασπίας, του Καυκάσου, του Αζερμπαϊτζάν, η οποία Τουρκία παρεμπιπτόντως «κλέβει» το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και το πουλάει στους Αμερικανούς.
- Τότε είναι πιθανόν να γνωρίζετε την ιστορία για αίτηση του ρωσικού ναυτικού για παραχώρηση βάσεων στην Ελλάδα πριν 4-5 χρόνια.
Αυτό το θέμα είναι άνευ ουσίας γιατί δεν έγινε κάποια σοβαρή πρόταση. Η Ρωσία βλέπει την Ελλάδα στην παρούσα κατάστασή της ως ένα «μαγαζί» που πουλήθηκε στην Αμερική.
- Μόνο στην Αμερική;
Ναι, μόνο στην Αμερική. Και μόνο αν αλλάξουν τα πράγματα... Για την Ρωσία είναι πεταμένα χρήματα. Υπήρχε μια πολύ σοβαρή περίπτωση, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, από το οποίο το ρωσικό πετρέλαιο θα πηγαίνει προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αλλά τότε φρόντισαν και την βουλγαρική κυβέρνηση να ανατρέψουν και την ελληνική για να μην περάσει αυτό το σχέδιο. Μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε οπλικά συστήματα για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη από τη στρατιωτική παραγωγή των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κρίσιμη στιγμή δεν θα βοηθήσουν εμάς, θα βοηθήσουν τους Τούρκους.
- Το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης το ακύρωσαν οι Αμερικανοί;
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής εκείνη την εποχή, ο Μπράιζα, είχε πει ότι εάν γίνει αυτός ο αγωγός θα γίνει ελληνο-τουρκικός πόλεμος, δεδομένου ότι έπρεπε να διασχίσει παράλληλα τον ποταμό Έβρο. Ποτέ οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, αν από εκεί περνούσε ο αγωγός. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ένα άλλο ζήτημα. Η τότε κυβέρνηση του Καραμανλή παρήγγειλε από τους Ρώσους 200 τεθωρακισμένα αμφίβια BMP, τα οποία θα μπορούσαν να διασχίσουν τον Έβρο, μιας και έχουμε πρόβλημα με την υπεράσπιση των συνόρων σε αντίθεση με τους Τούρκους. Και η Θράκη είναι στην ουσία μια πεδιάδα, αν πιάσεις τους Τούρκους στο κέντρο των επιχειρήσεων τότε θα χάσουν την Ανατολική Θράκη. Το πρόβλημα είναι στα «στενά». Θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη στα στενά του Βοσπόρου. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Ρωσία.
- Αυτή η ιδέα είναι πολύ παλιά, από την εποχή του τσάρου ακόμα.
Πιο συγκεκριμένα από την Μεγάλη Αικατερίνη, που ονόμασε τον γιο της Αλέξανδρο και τον δίδαξε ελληνικά. Ολόκληρη η ιστορία των ρωσοελληνικών σχέσεων έχουν βαθιές ρίζες.
- Από εκεί ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση...
Φυσικά, αυτή είναι η αλήθεια! Υπάρχει κι ένα τραγούδι το οποίο λέει «Ακόμα τούτη την άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, Μοριά και Ρούμελη. Όσο να ρθει ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι...». Εκεί στηριζόντουσαν οι Έλληνες. Βέβαια τα πράγματα άλλαξαν με τον κομμουνισμό, η Σοβιετική Ένωση έπαιξε το παιχνίδι της Βουλγαρίας γιατί ήταν κομμουνιστική χώρα και έτσι έγινε αλλαγή του γεωπολιτικού παιχνιδιού. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.