Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ψαλίδι έως 40% στους νέους συνταξιούχους φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου

Μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα να παίζει το «χαρτί» της μη μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, που της έκαναν «δώρο» οι διεθνείς τοκογλύφοι για την απόλυτη υπακοή στις διαταγές τους, υπάρχουν όμως και «αστερίσκοι» στον τομέα αυτό, καθώς μειώσεις έως και 40%, που φθάνουν μέχρι τα 465 ευρώ τον μήνα, έχουν υποστεί περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016) και αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες έντονης φτωχοποίησης.
Το μεγάλο ψαλίδι εις βάρος των νέων συνταξιούχων αποκαλύπτει συγκεκριμένη απόφαση συνταξιοδότησης που ήρθε στην δημοσιότητα την Δευτέρα. Η συνταξιοδοτική απόφαση αποτυπώνει τις περικοπές-σοκ των 465 ευρώ τον μήνα σε συνταξιούχο με 40 χρόνια εργασίας, εκθέτοντας την κυβέρνηση που επιχειρεί να καρπωθεί εκλογικά οφέλη από την μη περικοπή των παλαιών συντάξεων, μέτρο που η ίδια είχε ψηφίσει, όπως και 21 άλλες μειώσεις και χαράτσια που εφαρμόστηκαν ήδη και έπληξαν όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
Χαρακτηριστικά επί του θέματος είναι τα όσα λέει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο υποστηρίζει ότι «με τον νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις. Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!»
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στους συνταξιούχους, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ