Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Στην δημοσιότητα ο Φάκελος της Κύπρου ύστερα από αίτημα της Χρυσής Αυγής: «Δημοκρατικά» λογοκριμένος φυσικά, αφού «εξαφανίστηκαν» 11 φάκελοι!

Τους δημοσιογράφους ενημέρωσε σήμερα ο Βούτσης σχετικά με την δημοσιοποίηση, υπό την μορφή τόμων, του περιβόητου Φακέλου της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Βούτσης, το υλικό που θα δημοσιευθεί θα είναι αρχικά τέσσερις τόμοι των 500-600 σελίδων ο καθένας και θα ακολουθήσουν και άλλοι τόμοι τους επόμενους μήνες, συνολικά θα φτάσουν τους 32.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που «διερεύνησε» το θέμα την περίοδο 1986-1988, καθώς και αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης.

Πολύ ωραία αυτά που είπε ο Βούτσης και αποτελούν στην ουσία ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της Χρυσής Αυγής για το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου». Θυμίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση πως η Χρυσή Αυγή έχει καταθέσει αίτημα για άνοιγμα του «φακέλου» ήδη από τον Ιανουάριο του 2013.
Όμως, παρόλη την ικανοποίηση του αιτήματος της Χρυσής Αυγής, παρότι δεν έγινε σχετική μνεία στο αίτημα της Χρυσής Αυγής (δεν περιμέναμε άλλωστε κάτι άλλο από μικροκομματική μικροπρέπεια από τους συριζαίους) δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε κάτι που ο Βούτσης ξέχασε να πει, παρότι ήταν αυτός που πριν ένα χρόνο το είχε επισημάνει.
Από τα έγγραφα που αφορούν την συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής υπάρχουν 11 φάκελοι, τα πρακτικά των 11 πρώτων συνεδριάσεων, τα οποία έχουν αφαιρεθεί, εξαφανιστεί, κλαπεί ή οποιοδήποτε άλλο ρήμα θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
Συγκεκριμένα, ο Βούτσης είχε πει:
«Είμαι υποχρεωμένος δημόσια να σας πω το εξής: Διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι έντεκα πρώτοι φάκελοι, κεντρικοί φάκελοι σε αυτές τις ερωταποκρίσεις, που είχαν αντιστοίχως τα Πρακτικά των έντεκα πρώτων συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής με καταθέσεις μαρτύρων.
Χρειάστηκε, ευτυχώς, να γίνει απομαγνητοφώνηση του ηχογραφημένου υλικού, δηλαδή των κασετών που κατέγραφαν οι στενογράφοι την ώρα της συνεδρίασης και κάτι τέτοιο ήταν και τεχνικά δύσκολο μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια.
Πλην όμως, τα Πρακτικά που αφορούν αυτές τις έντεκα βασικές μαρτυρικές καταθέσεις δεν είναι ενδεχομένως τα ακριβή, αλλά είναι βάσει της δουλειάς που έγινε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Δεν εντοπίσαμε πότε, σε ποια συγκυρία, από ποιον, πού και πώς αφαιρέθηκαν αυτοί οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής».
Το θέμα τότε είχε τεθεί άμεσα από την Χρυσή Αυγή στην Βουλή, με σχετική ερώτηση του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ο Βούτσης δεν καταδέχτηκε ποτέ να απαντήσει και την οποία και σας παραθέτουμε: