Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ερώτηση για την υπό κατάρρευση αμυντική βιομηχανία της χώρας

    
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ: «Υπό κατάρρευση η αμυντική βιομηχανία της χώρας» 
 

Κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια συνθέτουν την εικόνα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με τα προβλήματα συνεχώς να πολλαπλασιάζονται.
Σε πρώτο επίπεδο, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα το χρέος της συγκεκριμένης εταιρείας έχει ανέλθει στα 130 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η παραγωγική δραστηριότητα των ΕΑΣ είναι πλέον μηδενική.
Σε δεύτερο επίπεδο, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ένα οικόπεδο «φιλέτο» των ΕΑΣ στην Ελευσίνα πωλήθηκε στα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) με συνολική έκταση 450 στρεμμάτων για μόλις 26 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα ΕΑΣ ανέλαβαν την «αποστρατικοποίηση» του οικοπέδου, ήτοι τον καθαρισμού του από υπολείμματα πυρομαχικών, μια διαδικασία εξαιρετικά ακριβή. 
Σε τρίτο επίπεδο, οφείλει να επισημανθεί ένα άλλο σκάνδαλο, το οποίο αφορά το μνημόνιο συνεργασίας το 2016 δυο ετών των ΕΑΣ με την εταιρεία Soukos Robots ΑΒΕΕ, με σκοπό την καταστροφή ναρκών και πυρομαχικών. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι τα ΕΑΣ διαθέτουν ήδη σύγχρονη και πιστοποιημένη μονάδα καταστροφής πυρομαχικών. Οπότε χαρακτηρίζεται τουλάχιστον άσκοπη η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας και μάλιστα με ανάθεση χωρίς διαγωνισμό. 
Όλα τα παραπάνω, ενώ οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας, και ιδίως η Τουρκία, έχουν αναπτύξει όχι μόνο την αμυντική αλλά και την επιθετική τους βιομηχανία.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ;  
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πώληση του οικοπέδου των ΕΑΣ στην Ελευσίνα βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα. Έχει καταλήξει η έρευνα σε συγκεκριμένα πορίσματα;
Για ποιον λόγο έγινε η συμφωνία με την εταιρεία Soukos Robots ΑΒΕΕ, εφόσον κρίνεται άσκοπη; Θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι;
Σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2015 μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του προέδρου των ΕΑΣ Μ. Θεοχάρη, ο υπουργός τόνισε ότι θα δοθούν στην εταιρεία περισσότερες παραγγελίες από τις ήδη υπάρχουσες. Ποιες οι μέχρι τώρα δοθείσες παραγγελίες; 


Αθήνα, 25/05/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ