Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ερώτηση σχετικά με Προεδρικό Διάταγμα για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών που τινάζει στον αέρα το προγραμματισμό των Δήμων

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ:  «Προεδρικό Διάταγμα για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών   τινάζει στον αέρα το προγραμματισμό των Δήμων, τόσο του Νομού Μαγνησίας, όσο και εν γένει  της Επικράτειας»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει, στους δήμους ολόκληρης της Επικράτειας η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Όπως προκύπτει από το νέο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν επιπλέον δαπάνες. Μάλιστα η υποχρέωση των δήμων αφορά, όχι μόνο τις παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι αλλά και αυτές που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.
Όπως καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι της χώρας η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος δεν αφήνει περιθώρια στους δήμους για να κάνουν σωστό προγραμματισμό και υπάρχει κίνδυνος την 1η Ιουνίου να μην υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να αλλάζει η υφιστάμενη κατάσταση με προεδρικό διάταγμα στις 4 Απριλίου και να τίθεται σε εφαρμογή στις 5 Μαΐου. Δηλαδή να υπάρχει περιθώριο μόλις 25 μέρες για να γίνουν οι διαδικασίες προκειμένου την 1η Ιουνίου να υπάρχει παντού ναυαγοσωστική κάλυψη.
Ωστόσο παρά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ομόφωνα η ΚΕΔΕ το θέμα δεν έχει τακτοποιηθεί και  η διαδικασία για την ναυαγοσωστική κάλυψη που οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο -πριν δηλαδή το Π.Δ.- πέφτουν στο “κενό”, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που ακολούθησαν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους λουόμενους και να υπονομεύει την τουριστική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών.
Σε επιστολή που απέστειλε η ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή ζητεί την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων,  υπογραμμίζοντας πως είναι μια ακόμη πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, που αναδεικνύει τον αυταρχικό χαρακτήρα του συγκεντρωτικού σχεδιασμού με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και στις καθημερινές ανάγκες του. Οι δήμοι της χώρας θεωρούν αδιανόητο το Κεντρικό Κράτος να μεταβιβάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νέες ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς να προβλέπει και την αντίστοιχη μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων, γεγονός που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Είναι φανερό πως το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που στόχο έχει αφενός να αφαιρέσει από τους δήμους το αυτονόητο δικαίωμά τους να έχουν αυτοί τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια τους, αφετέρου, να τους «φορτώσει» με νέα οικονομικά βάρη, για να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις ευθύνες και υποχρεώσεις τους, ώστε μακροπρόθεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση τους από το Κεντρικό Κράτος.
Όπως είναι εύλογο το θέμα απασχολεί και το σύνολο των δήμων του Νομού Μαγνησίας, καθώς κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ενάρξεως της κολυμβητικής περιόδου καλούνται να ξεκινήσουν την διαδικασία από την αρχή, με κίνδυνο να μην προλάβουν να προσλάβουν εγκαίρως ναυαγοσωστικό προσωπικό και να απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο.
Χαρακτηριστική περίπτωση της αναστατώσεως που έχει προκληθεί είναι ο Δήμος Βόλου, ο οποίος αν και είχε φροντίσει εγκαίρως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεως ναυαγοσωστών και είχε προλάβει να υπογράψει και σύμβαση με τον ανάδοχο που προέκυψε μέσα από διαγωνισμό, προκειμένου από 1η Ιουνίου όλοι να είναι στις θέσεις τους, εντούτοις η αλλαγή του προεδρικού διατάγματος για την πρόσληψη ναυαγοσωστών αναγκάζει τον δήμο να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αποσύρει άμεσα το επίμαχο Π/Δ 31/2018, το οποίο  αποτελεί συνέχεια της αντιαναπτυξιακής αντιλήψεως που διακρίνει την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς η εφαρμογή του θα μετακυλήσει στους δήμους το σημαντικό οικονομικό κόστος της ναυαγοσωστικής ασφάλειας, αγνοώντας πως κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων;

Αθήνα, 24/05/2018
Ο ερωτών Βουλευτής`
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ