Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ερώτηση σχετικά με τις υπέρογκες αμοιβές των διεθνών οίκων αξιολόγησης

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Υπέρογκες οι αμοιβές των διεθνών οίκων αξιολόγησης από το Ελληνικό Δημόσιο»    


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενέκρινε με απόφασή του (ΑΔΑ: ΩΛ2ΧΗ-9ΔΓ) την καταβολή από το ελληνικό δημόσιο ποσού, ύψους 125.000 ευρώ προς τον διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS, ως αμοιβή για τις αξιολογήσεις κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2018 έως 30/4/2019. Η δαπάνη αυτή καλύπτεται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους.
Όπως είχα επισημάνει και στη συζήτηση για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2018, «Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει καταρχάς προς τον οίκο Standard & Poors το ποσό των 42.500 ευρώ «ως βασική αμοιβή για την ανανέωση της παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα 1-11-2017 έως 31-10- 2018». Αλλά αυτά είναι μόνον η αρχή αφού, αν οι συνθήκες το επιστρέψουν, μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν επακολουθήσει πολλές εκδόσεις ομολόγων ακόμα. Έτσι, όσα περισσότερα ομόλογα θα εκδώσει η Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 που εκπνέει το 3ο Μνημόνιο, τόσο θα μεγαλώνει και η αμοιβή που θα λάβει η S&P’s από το ελληνικό δημόσιο». Αντιστοίχως η Fitch Ratings λαμβάνει βασική αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης 50.000 λίρες Αγγλίας και η Moody’s 55.000 δολάρια.
Το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει αδρά τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να δώσουν θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσουν την έξωθεν καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν, όμως μελέτες που δείχνουν ότι οι Οίκοι αξιολόγησης επιτάχυναν την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης προς την καταστροφή, διότι τροφοδοτούσαν συνεχώς την ανασφάλεια των επενδυτών και εν τέλει προκάλεσαν έναν φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι και κατά το παρελθόν οι οίκοι αξιολόγησης βασίζονταν στην πολιτική κατάσταση της χώρας για να στοιχειοθετήσουν την επιχειρηματολογία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και όχι στα αποτελέσματα των οικονομετρικών μοντέλων ως όφειλαν.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Δεδομένου ότι οι οίκοι αυτοί πληρώνονται για να κάνουν αξιολογήσεις κατά «παραγγελία», πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και μειώνεται η πιθανότητα πλασματικών και κατευθυνόμενων στοιχείων;
Σύμφωνα με στοιχεία των οίκων αυτών, η χώρα μας θα εξακολουθεί να πληρώνει ακριβότερα επιτόκια, ακόμη και εάν η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ομαλοποιηθεί, λόγω της ακραίας πολιτικής «πόλωσης». Με ποιον τρόπο θα προστατευθεί η ελληνική οικονομία και θα ενισχυθεί στην πράξη η ευαγγελιζόμενη έξοδος στις αγορές;
Για ποιο λόγο δίδονται διόλου ευκαταφρόνητα ποσά στους διεθνείς οίκους που απλώς επιβεβαιώνουν την τάση των γεγονότων;


Αθήνα, 14/05/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ