Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ερώτηση σχετικά με την απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας από τον Νομό Μαγνησίας

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ:  «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βαφτίζει ως επιχειρησιακό σχεδιασμό την απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας από τον Νομό Μαγνησίας»


Είναι πλέον πάγια τακτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προφασίζεται επιχειρησιακούς λόγους, κάθε φορά που επιδιώκει να καλύψει τις αποφάσεις που λαμβάνει, για να εξυπηρετήσει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες.

Μετά το ανενεργό φυλάκιο του Ακρίτα στην ορεινή Ροδόπη, το οποίο αν και νομίμως παραχωρήθηκε το 2012 για 7 και πλέον έτη  στο πνευματικό κέντρο «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» και αφού μετατράπηκε σε ένα κέντρο εναλλακτικής διαβιώσεως για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που μαστίζονται από την κρίση και ανακούφιζε σε πολλούς τομείς την τοπική κοινωνία της Θράκης, εντούτοις το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, προφασιζόμενο δήθεν επιχειρησιακούς λόγους ανακάλεσε την παραχώρηση του, σήμερα σειρά έχει η 32η Ταξιαρχία πεζοναυτών στον Βόλο του Νομού Μαγνησίας, η οποία μεταφέρεται στον Νομό Αττικής με την πρόφαση πάλι επιχειρησιακών λόγων!
Συγκεκριμένα τους τελευταίους πέντε μήνες όπως ήδη είχαμε αναδείξει σε σχετική ερώτηση που τότε είχε κατατεθεί εκ μέρους μας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Καμμένο, με απόφασή του τελευταίου δρομολογείται μεθοδικά και με απόλυτη μυστικότητα η μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας» από το Στρατόπεδο Γεωργούλα  Νέας Ιωνίας Βόλου, στην Αθήνα.
Η 32η ΤΑΞΠΝ συγκροτήθηκε επισήμως με την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού μετά το τέλος των δύο Βαλκανικών πολέμων, που προέβλεπε την συγκρότηση 42 Συνταγμάτων Πεζικού (1ο – 42ο) από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν τα Συντάγματα Ευζώνων. Παρόλα αυτά τα πρώτα γραπτά στοιχεία του 32ου ΣΠ υπάρχουν από το 1919 και μετά, όταν συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία του ΕΣ. Ακολούθως συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του ΕΣ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στις πολεμικές επιχειρήσεις του αιματηρού ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ενώ 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών -με αλλαγή αποστολής- ονομάστηκε στην διάρκεια της δικτατορίας, όπου έδρευε στην περιοχή της Αττικής. Στην μεταπολίτευση μεταστάθμευσε στον Βόλο που παραμένει ως σήμερα, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ονομασία που φέρει ως σήμερα με την ίδια αποστολή.
Μία τόσο ιστορική ταξιαρχία λοιπόν, αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, παρά τις αντιρρήσεις των στρατιωτικών που υπηρετούν σε αυτήν, να μεταφερθεί από τον Νομό Μαγνησίας στον Νομό Αττικής, όχι για επιχειρησιακούς λόγους, όπως διατείνονται οι συνεργάτες του Κυρίου Καμμένου, αλλά για να «χρυσώσουν το χάπι» σε άλλες περιοχές, όπου έκλεισαν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων καθώς και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους τοπικούς παράγοντες της Αττικής!
Την ώρα που η χώρα βιώνει  για 8η συνεχόμενη χρονιά βαθιά οικονομική κρίση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της μνημονιακής Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίζει να επιβαρύνει περαιτέρω τον Έλληνα φορολογούμενο αδικαιολόγητα, με την μεταφορά μιας ταξιαρχίας, για να απαλύνει το πολιτικό κόστος λανθασμένων  αποφάσεων που λαμβάνει! Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί το να μεταφερθεί ένας σχηματισμός επιπέδου ταξιαρχίας είναι ένα μείζον θέμα και επισημαίνουν πως από το να κλείσεις το ρεύμα μέχρι να παραδώσεις τους χάρτες ή να μεταφέρεις τον οπλισμό σου, ή να φορτωθούν τα υλικά σου και να δημιουργήσεις τα υπόστεγά σου, είναι μια διαδικασία που βεβαίως απαιτεί πολλά χρήματα. Με βάση την προβολή των στοιχείων και τις οικονομοτεχνικές μελέτες προϋπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου μισό εκατομμύριο  ευρώ για την μεταφορά και ανέγερση των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν την 32η Ταξιαρχία!
Οικονομική αποδυνάμωση όμως θα υπάρξει και προς δύο άλλες κατευθύνσεις. Αφενός από την ώρα που μέσα στην 32η Ταξιαρχία, αποτελεί πλέον «κοινό μυστικό», μεταξύ ανώτερων και κατώτερων στρατιωτικών η απομάκρυνση από τον Βόλο έχει προκληθεί μεγάλη  αναστάτωση, αβεβαιότητα, αγωνία αλλά και εκνευρισμός, καθώς για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και για τους κληρωτούς, τινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός-οικονομικός σχεδιασμός που έχουν κάνει όταν μετατέθηκαν στον Βόλο.
Αφετέρου ανυπολόγιστο οικονομικό πλήγμα θα προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Βόλου καθώς στην Ταξιαρχία υπηρετούν σήμερα 450 στρατιωτικοί και 550 κληρωτοί στρατιώτες, γεγονός που καθιστά άμεσα σαφές  πως η μεταφορά της μονάδας εκτός Μαγνησίας θα σημάνει ένα σκληρό χαστούκι για την τοπική αγορά. Δεν είναι τυχαίο πως σε τοπικό επίπεδο, η αποκάλυψη τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι μεθοδεύεται απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δέχτηκε ομαδικά πυρά από τους αρμόδιους φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι κάνουν λόγο ευθέως για αποφάσεις εν κρυπτώ που αποδυναμώνουν τον Βόλο, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα που υπηρετούν, τονίζοντας πως το χτύπημα για την τοπική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτο σε μία δύσκολη συγκυρία και απαιτώντας  να αποτραπεί κάτι τέτοιο.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσει να αγνοεί τις αντιδράσεις, τόσο του στρατιωτικού κόσμου, όσο και της τοπικής κοινωνίας του Νομού Μαγνησίας για την μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από την περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου  στον Νομό Αττική, προφασιζόμενο επιχειρησιακούς λόγους;


Αθήνα, 17/05/2018


Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ