Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η αντίστροφη μέτρηση για την σύγκρουση Χεζμπολάχ - Ισραήλ έχει αρχίσει

Με ανάρτηση μας στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 είχαμε προϊδεάσει ότι ο επόμενος πόλεμος στην Μέση Ανατολή θα είναι μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Είχαμε τονίσει ότι «ο συμμοριτοπόλεμος στην Συρία, τουτέστιν το μακελειό των μισθοφόρων των ΗΠΑ, που διαρκεί εδώ και 6 χρόνια σε λίγο διάστημα θα έχει λήξει με την ήττα των τζιχαντιστών και εφόσον δεν υπάρξει εν τω μεταξύ μια αντιπαράθεση, μια απ’ ευθείας εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου που έλαβε μέρος στον συμμοριτοπόλεμο στο πλευρό του Άσαντ ετοιμάζεται για το επόμενο της βήμα στην Μέση Ανατολή».
Το 2006 Ισραήλ και Χεζμπολάχ αναμετρήθηκαν σε έναν σύντομο πόλεμο στον Λίβανο, το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης έγινε γενικά αποδεκτό ως νίκη για την σιιτική οργάνωση, καθώς το Ισραήλ δεν μπόρεσε να προκαλέσει οποιαδήποτε σημαντική ζημιά στις στρατιωτικές βάσεις της Χεζμπολάχ. Αναλυτές είχαν τονίσει ότι ο πόλεμος του 2006 ήταν μια εντυπωσιακή νίκη για την Χεζμπολάχ, καθώς πολέμησε με επιτυχία τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής και το Ισραήλ υποχρεώθηκε σε εκεχειρία με περισσότερους θανάτους ισραηλινών στρατιωτών απ’ ότι αναμενόταν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν τόσο το Ισραήλ όσο και Χεζμπολάχ προετοιμάζονται και προειδοποιούν για την επόμενη σύγκρουση. Πρόσφατα οι προετοιμασίες για επικείμενο πόλεμο έχουν κλιμακωθεί, ιδίως από την πλευρά του σιωνιστικού κράτους. Αυτή η επαπειλούμενη σύγκρουση δεν θα διαδραματιστεί όπως το 2006. Πριν από την σύγκρουση του 2006 η Χεζμπολάχ είχε στο οπλοστάσιο της περίπου 13.000 πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκ των οποίων χρησιμοποίησε τουλάχιστον 4.000 για να παρατείνει την σύγκρουση προς όφελος της. Σήμερα οι σιίτες του Λιβάνου διαθέτουν 150.000 πυραύλους και ρουκέτες μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ιρανικής κατασκευής που μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε στο ισραηλινό έδαφος.
Πρόσφατα ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλαχ δήλωσε ότι ο επόμενος πόλεμος μεταξύ των δυο θα διεξαχθεί επί ισραηλινού εδάφους, μια απειλή την οποία ο διοικητής των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) στρατηγός Νιτζάν Αλόν χαρακτήρισε ως ρεαλιστική και προειδοποίησε ότι ο οποιοσδήποτε πόλεμος με την Χεζμπολάχ πιθανότατα θα ανάγκαζε το Ισραήλ να αντιμετωπίσει και άλλους αντιπάλους οι οποίοι θα προσέτρεχαν στο θέατρο του πολέμου, εννοώντας προφανώς το Ιράν.
Στο τέλος του 2017 ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα γυμνάσια των τελευταίων 20 ετών, γυμνάσια τα οποία ήταν ειδικά προσομοιωμένα για ένα πόλεμο με την Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί κάλεσαν υπό τα όπλα χιλιάδες εφέδρους και προσομοίωσαν έναν πόλεμο διαρκείας 10 ημερών με την Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου. Τον Φεβρουάριο 2018 πραγματοποιήθηκε κοινή  στρατιωτική άσκηση Ισραηλινών και  Αμερικανών, στην άσκηση αυτή προσομοιάστηκε σύγκρουση στην οποία το Ισραήλ δέχεται επίθεση  χιλιάδων πυραύλων και ρουκετών σε μια ημέρα. Αναφορές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να βομβαρδίζει το Ισραήλ με 1.000 πυραύλους ανά ημέρα.
Ο συμμοριτοπόλεμος της Συρίας, στον οποίο έλαβε μέρος η Χεζμπολάχ στο πλευρό του Άσαντ, προετοίμασε τους μαχητές αυτής της οργάνωσης για την σύγκρουση με το Ισραήλ. Επίσης τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν σύγχρονα ρωσικά όπλα και να επωφεληθούν ποικιλοτρόπως από την στήριξη της Ρωσίας προς την συριακή κυβέρνηση, ενώ έμαθαν να μάχονται στο πεδίο ενός συμβατικού πολέμου χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και βαρέα όπλα και ελισσόμενοι με στρατιωτικού τύπου πολυάριθμες ομάδες σε ξένο έδαφος.  Ούτως ή άλλως το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ αυξάνεται εκθετικά, όπως και η δεξαμενή των μαχητών της οργάνωσης.
Δυο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτή την συγκρουσιακή πορεία είναι πρώτον ότι η Χεζμπολάχ αποτελεί οιονεί σύμμαχο της Ρωσίας. Δεύτερον το Ισραήλ γνωρίζει καλά ότι οποιαδήποτε προληπτική επιθετική ενέργεια αντιμετώπισης της Χεζμπολάχ θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αντιπαράθεση με το Ιράν και την Συρία. Σε αυτή την περίπτωση πιθανώς το σιωνιστικό κράτος να ελπίζει στην παρέμβαση της Ρωσίας, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν θέλει να διαταράξει την συνολική γεωπολιτική δυναμική που μετατοπίζεται προς όφελος της στην περιοχή.
Όμως το τελευταίο διάστημα τα σύννεφα στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ πληθαίνουν και οι ισορροπίες έχουν γίνει πολύ λεπτές, καθώς η Μόσχα αντιλαμβάνεται το Ισραήλ ως τον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής και πληρεξούσιο της επιθετικής πολιτικής αυτής της υπερδύναμης στο πλαίσιο του νέου ψυχρού πολέμου που αναπτύσσεται και που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.
Το Ισραήλ έσπειρε ανέμους στην Μέση Ανατολή (Yinon Plan) και τώρα ήρθε ο καιρός που θα θερίσει θύελλες.
Γ. Λιναρδής