Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Σε έξαρση η λαθρομετανάστευση: Μέσα σε μια νύχτα 345 (!) άτομα έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου

«Σπάζοντας πλάκα» με την αλήστου μνήμης δήλωση του Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015 «υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν το ξέρω;», οι τούρκοι συνεχίζουν να ενισχύουν τις λαθρομεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου.
Έτσι, λοιπόν, κατά την διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, οκτώ βάρκες, στις οποίες επέβαιναν συνολικά 295 άτομα, έφτασαν σταδιακά στην Λέσβο, ενώ νωρίς το πρωί ακόμα πενήντα άνθρωποι αποβιβάστηκαν στην Κω από την Τουρκία.
«Αναμενόμενη»(!) χαρακτηρίζει την αύξηση των ροών η αστυνομία, ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «χρειάζεται να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα»!
Ενώ, δηλαδή, η λαθρομετανάστευση συνεχίζει να βουλιάζει τα νησιά του Αιγαίου, η Αστυνομία χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο» το γεγονός αυτό και… περιμένει «να δει» τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε να έχει «πλήρη εικόνα»…
Επίσης, έντονη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στην Τουρκία ξεκινά η τουριστική περίοδος, οπότε και οι λαθρομεταναστευτικές ροές είναι πολύ πιθανό να κατευθυνθούν, όπως και πέρυσι, στα Ελληνικά νησιά, συγκεκριμένα στην Λέσβο και την Σάμο, τα οποία βρίσκονται απέναντι από περιοχές που δεν είναι τουριστικές.
Αξιοσημείωτο είναι και το ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, ενώ αντίστοιχα οι επιτροπές προσφυγών από 12 που είναι σήμερα προβλέπεται να αυξηθούν σε 20, προκειμένου να εξετάζονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα οι ενστάσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους κατοίκους γύρω από τα "hot spots" προβλέπονται «κάποιες διορθώσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Τι υποδηλώνουν όλα αυτά; Ότι ετοιμάζονται «νομιμοποιήσεις» με συνοπτικές διαδικασίες, με το πρόσχημα του «ασύλου», και ότι οι προβλέψεις για αποζημιώσεις στους κατοίκους γύρω από τα "hot spots" είναι (και θα παραμείνουν) γενικές και αόριστες. Ελλάς το (θλιβερό) μεγαλείο σου…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ