Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Tα “stress test” ως προοίμιο της υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων

Κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από τα στρές-τέστ των ξενοκρατούμενων τραπεζών στην Ελλάδα στραγγαλίζουν την οικονομία και επιβάλλουν την άμεση κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας της μεσαίας τάξης. Ενώ όλες οι άλλες τράπεζες στο ευρωσύστημα θα διεξάγουν προσομοιώσεις σεναρίων για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες (στρες τεστ) στο τέλος του 2018, κατά εντολή των διεθνών τοκογλύφων τα αντίστοιχα τεστ αντοχής των ξενοκρατούμενων τραπεζών στην Ελλάδα θα αρχίσουν στα τέλη Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου 2018, δηλαδή λίγο πριν το τέλος του υπάρχοντος μνημονίου, βολικά επιτρέποντας την χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζικών μετοχών αλλά και προσφέροντας μια καλή δικαιολογία για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 είναι προγραμματισμένο να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των "θεσμών", δηλαδή ο Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Φραντσέσκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM (European Stability Mechanism).
Αναλυτικά η παραπάνω επίσκεψη αφορά τον έλεγχο της πιστής εφαρμογής των καταστροφικών προαπαιτούμενων καθώς και το πλασάρισμα της εξαπάτησης ότι η Ελλάδα θα βγει από το "πρόγραμμα των μνημονίων" τον προσεχή Αύγουστο.
Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 27 Φεβρουαρίου 2018, αναμένεται η άφιξη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί όπου και θα συναντηθεί με τους διευθυντές των ξενοκρατούμενων τραπεζών στην Ελλάδα καθώς και με τον Γιάννη Στουρνάρα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτή η επίσκεψη αφορά την πίεση για την καλυτέρευση του ισολογισμού των ξενοκρατούμενων τραπεζών στην Ελλάδα μέσω αναγκαστικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έτσι ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.
Όμως ικανό μέρος αυτών των κόκκινων δανείων ανήκει στην μεσαία τάξη που δεν μπορεί σήμερα να τα αποπληρώσει λόγω της τεχνητής οικονομικής κρίσης που εκτόξευσε την ανεργία και τον πληθωρισμό ενώ παράλληλα σκοπίμως μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις.
Επεξηγηματικά ενώ οι τράπεζες θα έπρεπε να υποστηρίζουν την δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, έχουν καταντήσει έρμαια κερδοσκοπικών παιχνιδιών από επιθετικά hedge funds, όπου ορισμένα έχουν ποντάρει ότι οι μετοχές των ξενοκρατούμενων τραπεζών στην Ελλάδα θα ανέβουν και άλλα επιθετικά fund, όπως για παράδειγμα το Marshall Wace LLP έχουν ποντάρει ότι οι μετοχές θα χάσουν την αξία τους και θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση εις βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων. Εδώ είναι άξιο αναφοράς ότι μια τέτοια παρόμοια θέση για την τράπεζα Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία επέφερε κέρδη €27 εκ ευρώ στο ταμείο της Marshall Wace LLP.
Με την πειθήνια κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, δηλαδή κύριους διαπραγματευτές για την Ελλάδα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, είναι πολύ εύκολο για κάθε ξένο τοκογλύφο να αρπάξει τους κόπους της μεσαίας τάξης που είχαν ιδιαίτερα αποταμιευτεί στην προσπάθεια απόκτησης μιας πρώτης ιδιόκτητης κατοικίας. Χαρακτηριστικά το κομμουνιστικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη εναρμόνιση με την Νέα Δημοκρατία σήμερα ριζικά αναθεωρεί τον "νόμο Κατσέλη", δηλαδή καταργείται ακόμη περισσότερο η νομική προστασία για την πρώτη κατοικία των μικρομεσαίων δανειοληπτών.
Συμπερασματικά είναι αυταπόδεικτο ότι η Ελλάδα θα αποτινάξει τα μνημόνια των ξένων τοκογλύφων και θα ανακτήσει τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος μόνο και μόνο όταν θα αρχίσει να έχει πάλι σημαντική πρωτογενή παραγωγή, άρα θα επανακτήσει κοινωνική και οικονομική αξία η εργασία των Ελλήνων.
Μια Εθνική Κυβέρνηση του Λαϊκού Σύνδεσμου Χρυσή Αυγή αποσκοπεί ακριβώς στην επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής και στην επανάκτηση του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας.
Θεόδωρος Γ. Κωστής