Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ήρων ο Αλεξανδρεύς

Ο σπουδαίος εφευρέτης και το πρώτο «πολυτεχνείο» στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας.
Ο αρχαίος Έλληνας Ήρων υπήρξε ένας από τους πλέον καταξιωμένους μηχανικούς και γεωμέτρες της αρχαιότητας. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου περί τον 1ο αιώνα π.Χ., από Έλληνες γονείς, που μετανάστευσαν εκεί έπειτα από τις μεγάλες κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ διάφοροι μελετητές τοποθετούν τη ζωή και τη δράση του περί τον 1ο αιώνα μ.Χ («Ηρώνειο ζήτημα»).
Η κλίση του στη μηχανική, την αυτοματοποιητική, καθώς και τη φυσική φάνηκε από πολύ νωρίς, καταφέρνοντας την συστηματοποίηση των γνώσεων αυτών σε επίπεδο επιστημονικό. Υπήρξε διευθυντής της περίφημης Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας, η οποία αποτελούσε το πρώτο«πολυτεχνείο» που είχε ιδρυθεί στο Μουσείο, και απευθυνόταν σε μηχανικούς.  Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ακολουθούσε την Ατομική Θεωρία, καθώς και τη Μηχανική Σύνταξη του Φίλωνα, ενώ εξέλιξε και βελτίωσε το έργο και τις κατασκευές του Κτησίβιου, του οποίου οι ιδέες αποτέλεσαν τη βάση κάποιων μετέπειτα έργων του. Συχνά τον αποκαλούσαν «Ήρων ο Κτησιβίου», λόγω του ότι πιθανολογείται να υπήρξε μαθητής του μεγάλου αυτού μαθηματικού και εφευρέτη, καθώς και «Ήρων ο Μαθηματικός».
Συνδύασε τη θεωρία με την πράξη, ως θεωρητικός μαθηματικός και ταυτόχρονα σπουδαίος μηχανικός, με αποτέλεσμα οι περίφημες κατασκευές του να τον κατατάξουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες μορφές της μηχανικής επιστήμης της αρχαιότητας. Στο έργο του περιλαμβάνονται πολλές συσκευές φυσικής, όργανα, αυτόματα μηχανήματα, υδραυλικά ωρολόγια, πολεμικά μηχανήματα, ανυψωτικές μηχανές, ακόμα και η πρέσα λαδιού. Η πιο διάσημη εφεύρεση του ήταν η αιολόσφαιρα, ή αλλιώς «Αιόλου Πύλη» ή ατμοστρόβιλος, και αποτελεί την πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Πρόκειται για μια ατμοστήλη, η οποία ήταν ένας λέβητας που ενωνόταν με δυο λεπτούς σωλήνες και μια κούφια (κοίλη) σφαίρα, που στην επιφάνεια της είχε δυο ακροφύσια, τοποθετημένα αντίθετα, και η σφαίρα κινούνταν με την δύναμη του ατμού.
Διαβάστε περισσότερα στην Αντεπίθεση