Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η αναβάθμιση των F-16 και οι αρλούμπες Τσίπρα - Καμμένου

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με τις δηλώσεις των δυο πλευρών μπήκε στα σκαριά η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός των F-16 της πολεμικής μας αεροπορίας. Όπως φαίνεται σε λίγο οι Αμερικανοί θα αναβαθμίσουν και τις σφεντόνες των προσκόπων μας και πιθανώς τα  Ένφιλντ του Πολεμικού Μουσείου, αφού οι ανίδεοι και επικίνδυνοι περί των εξοπλισμών καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Άμυνας καθοδηγούν τον πρωθυπουργό της χώρας σε επικίνδυνους ατραπούς και σε στρατιωτική απαξία.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην ανίδεη περί τα εξοπλιστικά κυβέρνηση και στους αδαείς πολιτικάντηδες ότι η στρατιωτική υπεροχή βασίζεται στην πραγματικότητα, στον ρεαλισμό. Εάν δεν βασίζεται στην πραγματικότητα τότε δεν υφίσταται πραγματικά, αλλά είναι απλά μια αντίληψη των καρεκλοκένταυρων της στρατιωτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και το λεγόμενο συνταγματικό τόξο αρέσκονται να αποδέχονται ως πραγματικότητα αυτό που θα ήθελαν να είναι πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε αυτή την κατάσταση της λανθάνουσας πραγματικότητας να την συγκρίνουμε με το «αλάθητο» του Πάπα. Ο Πάπας είναι αλάθητος επειδή έτσι αυτός πιστεύει και το έχει ορίσει. Δυστυχώς για τους πολιτικάντηδες του συνταγματικού τόξου η στρατιωτική υπεροχή εξαρτάται από πραγματικά δεδομένα και εξοπλιστικά αποθέματα.
Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια απομακρύνεται από την αμυντική πραγματικότητα, ενώ οι αντίπαλοι όλο αυτό το διάστημα γίνονται πιο δυνατοί και συνεπακόλουθα πιο επικίνδυνοι. Ενώ οι αντίπαλοι ζουν μέσα στην πραγματικότητα και αυξάνουν συνεχώς την στρατιωτική τους δύναμη, το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο των Αθηνών ζει μέσα στον παραλογισμό μιας δήθεν στρατιωτικής αν όχι υπεροχής, τουλάχιστον ισοδυναμίας με τον εχθρό.
Στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν σήμερα περίπου τον ίδιο αριθμό τακτικών μαχητικών αεροσκαφών (Ελλάδα 249 μαχητικά, Τουρκία 283), με την τουρκική πολεμική αεροπορία να έχει ένα αρκετά μεγάλο ποιοτικό προβάδισμα λόγω του ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποστολής των τουρκικών μαχητικών F-16C/D, της ομοιοτυπίας του στόλου της και εξ αιτίας της πρόσβασης στους αμερικανικούς κώδικες λογισμικού των συστημάτων πτήσης και ελέγχου πυρός, ενώ η απόκτηση των F-35 stealth από την τουρκική πολεμική αεροπορία θα ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα της υπεροχής στον εναέριο χώρο.
Το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος γέρνει υπέρ των Τούρκων και σε ότι αφορά την επιχειρησιακή χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) τύπου HARPY. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο αποτελεί την κύρια απειλή του ελληνικού συστήματος αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης. Τα Μη Επανδρωμένα Μαχητικά HARPY που κατασκευάστηκαν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία με ισραηλινή τεχνογνωσία θεωρούνται ως το πρώτο οπλικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει η τουρκική πολεμική αεροπορία με στόχο την εξουδετέρωση της ελληνικής αεράμυνας. Με  τα 108 UAV HARPY η Τουρκία διατηρεί το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση εφαρμογής πρώτου πλήγματος, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Έχοντας λοιπόν υπόψη μας αυτό το πλαίσιο, η διθυραμβική ανακοίνωση για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έγινε στον κήπο του Λευκού Οίκου από τον Τραμπ και τον Τσίπρα μόνο τον κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει. Το πρόγραμμα αναβάθμισης σύμφωνα με τους ήδη υπάρχοντες σχεδιασμούς του υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 86  αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Viper, τον πλέον σύγχρονο τύπο αυτού του αεροσκάφους 4ης γενιάς, με κόστος περίπου 1,2-2  δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, τουτέστιν σε χρονικό διάστημα που η τουρκική πολεμική αεροπορία θα έχει ήδη αποκτήσει 100 υπερσύγχρονα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 stealth. Η παρανοϊκή και αυτοκτονική αναβάθμιση των F-16 θα απομυζήσει από την πολεμική μας αεροπορία σχεδόν το σύνολο των διαθεσίμων πόρων για την επόμενη δεκαετία και αυτό θα γίνει για να αποκτήσει ένα καλύτερο μαχητικό F-16, την ώρα που η Τουρκία θα έχει αποκτήσει το καλύτερο μαχητικό του δυτικού οπλοστασίου και σίγουρα ανώτερο του επιπέδου F-16 Viper.
Η μοναδική βιώσιμη εθνικά, επιχειρησιακά και από οικονομικής άποψης λύση είναι η απόκτηση νέου μαχητικού 5ης γενιάς, λύση που δεν χρειάζεται αναγκαστικά να προκύπτει από το δυτικό οπλοστάσιο, διότι τεχνολογικά και δημοσιονομικά αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης των τουρκικών F-35 stealth υπάρχει αλλά δεν προέρχεται από Δυσμάς. Το μόνο που υπόσχεται ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι ότι με την προσθήκη του ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) θα γίνονται ίσως ορατά τα τουρκικά F-35 από απόσταση 40 χλμ, όταν τα τουρκικά stealth θα έχουν στα ραντάρ τους τα ελληνικά F-16 από τα 250 χλμ πριν καν εισέλθουν στο Αιγαίο.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους καρεκλοκένταυρους του υπουργείου Άμυνας ότι πρωταρχικός σκοπός του πολέμου είναι η συντριβή του εχθρού, κάτι που ουδόλως επιτυγχάνεται με την παρανοϊκή αναβάθμιση των F-16 και κάτι που μπορεί με μεγάλη πιθανότητα να επιτύχει η Τουρκία αν λάβουμε υπόψη την συντριπτική της υπεροπλία. Η στρατιωτική ισχύς δεν καθορίζει το ποιος έχει δίκιο, σίγουρα όμως καθορίζει το ποιος θα επιζήσει.
Γ. Λιναρδής