Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Για την επερχόμενη ανάπτυξη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από την Κέρκυρα, όπου περνούσε με την οικογένειά του τις διακοπές του Πάσχα. Τα στοιχεία όμως του ΟΟΣΑ για την οικονομική κρίση που διανύουμε, και που βγήκαν στη δημοσιότητα το Μ. Σάββατο, πρόλαβαν και διέψευσαν τα λόγια του πρωθυπουργού. Το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι αλλεπάλληλες ψευδείς κυβερνητικές δηλώσεις, τις έχουμε πλέον συνηθίσει, όσο η καθ’ αυτή εικόνα που παρουσίασε η έκθεση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα των οικονομικών στηλών διαβάζουμε: «Από την ταχύτατη συμπίεση της μεσαίας τάξης χάθηκαν εισοδήματα της τάξεως των 13 δισ. ευρώ. /Σε σύνολο 6,2 εκατ. νοικοκυριών, έχουν απομείνει πλέον μόνο 955.000 να εμφανίζουν οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ τον χρόνο, όταν το 2011 ήταν περίπου 400.000 περισσότερα./Η «επίθεση» στη μεσαία τάξη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από την κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια σε περαιτέρω συρρίκνωσή της, τόσο για αντικειμενικούς λόγους (μείωση καθαρού εισοδήματος) όσο και για λόγους αποφυγής φόρων και εισφορών. Η εμμονή στους υψηλούς συντελεστές που ανέδειξε την Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά ως τη χώρα με την υψηλότερη επιβάρυνση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ (ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά) οδηγεί στην εκούσια ή ακούσια μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που εμφανίζουν το λεγόμενο «μεσαίο» εισόδημα.».

Εντελώς αποκαρδιωτικά τα στοιχεία, αλλά όχι για μας που τα λέγαμε και τα φωνάζαμε, και σε καμία των περιπτώσεων να μην  προστρέξουν κάποιοι και να μας χαρακτηρίσουν ως χαιρέκακους. Ο αποκαρδιωτικός τόνος των στοιχείων του ΟΟΣΑ απευθύνεται κυρίως στον κ. Μητσοτάκη, όσο βέβαια και στους λοιπούς «μεταρρυθμιστές» των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων. Τι άλλο πρέπει να γίνει τελικά στην Ελλάδα, για να καταλάβουν κάποιοι ότι η συνταγή των μνημονίων έχει αποτύχει σε όλο το φάσμα των εφαρμογών της; Και αυτό δεν είναι εκτίμηση δική μας, αλλά το δείχνουν, τόσο οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όσο βέβαια και η πραγματική εικόνα της κοινωνίας.  Και η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν κάνει λόγο για ανάπτυξη, αλλά μιλάει για επιπλέον συρρίκνωση της μεσαίας τάξης στα επόμενα τρία χρόνια. Η μεσαία τάξη ανέκαθεν ήταν η ραχοκοκαλιά στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Με τέτοια οικονομική συμπίεση που δέχτηκε, αλλά και αυτή που περιμένει να δεχτεί στο άμεσο μέλλον, είναι άξιο απορίας πως, ο κ. Μητσοτάκης των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνιών με το λαό, θα τα καταφέρει καλύτερα από τον «αντιμνημονιακό» Σαμαρά. Δεν συμπεριλαμβάνουμε στη σύγκριση την τωρινή κυβέρνηση, διότι ανήκουν σε άλλη ιδεολογικο-πολιτική «συνομοταξία». Είναι  επίσης άξιο απορίας πως ο κ. Μητσοτάκης ενώ, βλέπει ότι διαψεύδονται και τα δικά του λεγόμενα από τη δημοσίευση των εκθέσεων του ΟΟΣΑ, συνεχίζει στην ίδια και απαράλλακτη ρητορική, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Μάλλον θα απευθύνεται σε κόσμο που δεν έχει την ικανότητα αλλά και την ευχέρεια να ενημερώνεται σε τέτοιο βαθμό, εν αντιθέσει με πιο νέες ηλικίες ψηφοφόρων που έχουν σφαιρικότερη ενημέρωση. Όπως και να έχει πάντως η τύχη της επόμενης κυβέρνησης θα είναι ίδια και απαράλλακτη με την τύχη που είχαν ως σήμερα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις που παρέλασαν στη Χώρα μας. Αυτό βέβαια που μας καίει δεν είναι που θα καταλήξει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο λαός μας και η Ελλάδα, από άλλη μία «μεταρρυθμιστική» πολιτική.
Διαβάστε περισσότερα: https://ethnikismos.net/