Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Γράφει ο Σ.Παιδάκος
«Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας»

Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο κ. Τσακαλώτος μετά το πέρασμα της συνάντησης στη Βαλέτα της Μάλτας. Ξέχασε όμως να προσθέσει στη δήλωσή του, τη λέξη «ανθελληνική», όσων αφορά «τη φύση της κάθε συμφωνίας». Πάραυτα  όμως, όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ως επιτυχία στη Μάλτα, το διαψεύδουν τα δημοσιεύματα έγκυρων οικονομικών και πολιτικών στηλών που κάνουν λόγο για πολλούς αστερίσκους στη συμφωνία με τους δανειστές.
Αυτό δεν ήταν βέβαια «ορθό» να επισημανθεί από τον Τσίπρα και τη παρέα του, κάτι  όμως που δεν επισημάνθηκε ούτε από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Ένα από τα «σκούρα» σημεία της συμφωνίας είναι ότι τα μέτρα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να εφαρμοστούν από το 2018, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι βέβαια που δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι συριζαίοι δεν έλαβαν ούτε μία διαβεβαίωση για το τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος, δηλαδή αν θα υπάρξει ελάφρυνση αυτού και πότε. Οι παραπάνω λόγοι, βέβαια, ουδεμία ανησυχία  προκαλούν  στον Σύριζα, μιας και ο τελευταίος ενδιαφέρεται μόνο για την καρέκλα και τίποτε άλλο. Ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η κυβερνητική προπαγάνδα στα κανάλια έχει οργιάσει. Όλοι οι κυβερνητικοί μιλούν για τη «θετικότητα» των αντίμετρων, και όχι για την αρνητικότητα των νέων μέτρων.  Και όσα λέγονται από κυβερνητικά χείλη  περί ελάφρυνσης του χρέους, είναι για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι η όχι και τόσο τυχαία  αντίδραση της ομάδας 53+, όπου μίλησαν ανοιχτά και ευθέως για εκλογές ή ανασχηματισμό. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο επιζητούμενος ανασχηματισμός λέχθηκε μπας και προλάβουν και άλλοι να διατελέσουν υπουργοί, σε μία κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια.  Όλοι εκεί στο Σύριζα ξέρουν πολύ καλά ότι τα μέτρα που συμφώνησαν στη Μάλτα και τα οποία θα ψηφιστούν στην Ελλάδα, ουδέποτε υπάρχει περίπτωση να έχουν επιτυχή κατάληξη, μιας και στον κόσμο δεν υπάρχει φράγκο. Επιπλέον αυτού, και να  υπήρχε περίπτωση επιτυχίας των παραπάνω μέτρων, η προχθεσινή συνέντευξη του Γερμανού Στάιμάγερ στην εφημερίδα «Καθημερινή» λέει τα πράγματα με το όνομά τους, κάτι που κάνει πολλούς εσωτερικούς «μεταρρυθμιστές» να σηκώνουν σπυριά. Ο κ. Στάινμάγερ στην συνέντευξή του μεταξύ άλλων είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της διαδρομής. Θα χρειαστούν επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται». Σημειωτέων ότι «επιπλέον μεταρρυθμίσεις» μπορεί να θεωρούνται μεσοπρόθεσμα προγράμματα καθώς και νέα μνημόνια, μιας και όπως προείπαμε οι στόχοι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν λόγω φοροδοτικής ανικανότητας των Ελλήνων. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι ο δρόμος των μνημονίων δεν αποτελεί λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά συνεχιζόμενη αφαίμαξη των περιουσιών των Ελλήνων και της Ελλάδος.  
Διαβάστε περισσότερα: https://ethnikismos.net/