Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Τρεις εκλογές προκαλούν τρόμο στο σύστημα: Πολυσέλιδο αφιέρωμα στο «Βήμα» για την ισχυροποίηση των Εθνικιστών

Πλησιάζουν οι εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία και το παγκόσμιο κατεστημένο έχει τεθεί σε συναγερμό. Όπως το είχε θέσει η Κριστίν Λαγκάρντ, υπάρχει έντονη ανησυχία για αυτές τις εκλογές από την ισχυροποίηση των Εθνικιστικών και πατριωτικών κινημάτων.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του συστήματος. Στη Γαλλία ενεργοποιήθηκαν οι παρακρατικοί μηχανισμοί και οι αντισυγκεντρώσεις. Στην Ολλανδία το «βαθύ κράτος» των μυστικών υπηρεσιών έδινε πληροφορίες σε μαροκινή εγκληματική οργάνωση, με προφανή απώτερο σκοπό την δολοφονία του επικεφαλής του πατριωτικού κόμματος.

Στην Ελλάδα, άρχισε η φίμωση της Χρυσής Αυγής από τους κρατικοδίαιτους, ενώ από την άλλη έχουν ανοίξει οι κρουνοί της λάσπης κατά του Εθνικιστικού Κινήματος. Το αδιέξοδο και τον πανικό του συστήματος, αποτυπώνει σε πολυσέλιδο αφιέρωμα η εφημερίδα «Το Βήμα», με κεντρικό ερώτημα «Η Άκρα Δεξιά ήρθε για να μείνει;».
Εκεί, η εφημερίδα που αποτελεί μέρος του δικτύου Project Syndicate του George Soros, περιέχει σωρεία άρθρων για την πανευρωπαϊκή άνοδο του Εθνικισμού σημειώνοντας με ανησυχία ότι «η εκλογική εκτόξευση των κομμάτων αυτού του χώρου δεν είναι συγκυριακή, δεν αποτυπώνει μόνο τις διαθέσεις διαμαρτυρίας του εκλογικού σώματος, ούτε περιορίζεται σε χώρες που βρίσκονται σε μετάβαση ή κρίση».
Αυτή η εύστοχη παρατήρηση που ανήκει στην Βασιλική Γεωργιάδου, γνωστή αντιχρυσαυγίτισσα, που συμμετέχει στον αντεθνικιστικό αγώνα επί δεκαετίες, φανερώνει το αδιέξοδο και τον πανικό ενός συστήματος που ηττάται σε όλα τα επίπεδα και δεν γνωρίζει πως να αντιστρέψει την οριστική εξαφάνισή του. Προφανώς η προτροπή έτερου αρθρογράφου στο αφιέρωμα για άμεση και ταυτόχρονη επινόηση «νέων εργαλείων ενσωμάτωσης, νέων εννοιών και νέας γλώσσας επικοινωνίας με μία κοινωνία σε μετάβαση» δεν είναι αρκετά για να αντιστρέψουν την πορεία αποδόμησης της παγκοσμιοποίησης.