Σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποίησε η
εταιρεία V&O για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ακυρώσεις
διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, ακυρώσεις συνεδρίων, προσεγγίσεων
κρουαζιερόπλοιων και πτήσεων από το εξωτερικό και συρρίκνωση της σεζόν,
είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις από το ισχυρότατο πλήγμα που έχει
δεχθεί ο τουρισμός στα νησιά του Β. Αιγαίου. Μάλιστα, σε αρκετά
καταλύματα έχει καταγραφεί η τάση διακοπής της λειτουργίας τους
τουλάχιστον κατά δύο μήνες νωρίτερα.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Στη Λέσβο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο καταγράφηκε πτώση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters. Οι επισκέπτες προέρχονταν από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Αυστρία.
Στη Χίο σημειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώση στις αφίξεις μέσω πτήσεων charters σε ποσοστό 68,91%. Οι επισκέπτες ήταν Ολλανδοί και Νορβηγοί ενώ Αυστριακοί, Σλοβένοι και Τσέχοι που είχαν από μία εβδομαδιαία πτήση την ακύρωσαν κατά τη φετινή σεζόν. Για το 2017, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχει καμία πτήση charter.
Στη Σάμο οι αφίξεις charters μειώθηκαν κατά 23,14%. Οι επισκέπτες προέρχονταν από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και στη Λήμνο καταγράφηκε πτώση κατά 17,6% στις αφίξεις πτήσεων charters.
Πίσω από τις ψευδείς εικόνες και τις ανάλογες εντυπώσεις που καλλιέργησαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, με τις γιαγιάδες που «θήλαζαν» (με μπιμπερό…) μωρά «προσφυγόπουλα», κρύβεται η ανασφάλεια, η παραβατικότητα και η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, που αποτελεί σημαντική πηγή βιοπορισμού στα νησιά αυτά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ