Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΥΧΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΟΘΑΝΕ

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Κι ενώ η Χώρα, από τη μία,  βρίσκεται εν τω μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς και  του ξεσηκωμού των κατοίκων των περιοχών  που πρόκειται να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί, από την άλλη, η παγκόσμια έκθεση του πρακτορείου Bloomberg για τον δείκτη οικονομικής δυστυχίας κατατάσσει τη Χώρα μας στην τέταρτη θέση, ως αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου ανεργίας, μετά την Βενεζουέλα, την Αργεντινή και την Ν. Αφρική να ποζάρουν στις πρώτες θέσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα το χρηματιστήριο καταστάλαξε στις 462 μονάδες, αποτέλεσμα της φυγής ξένων επενδυτών από τις  τραπεζικές μετοχές. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και μόνο για ανάπτυξη δεν μπορεί κάποιος να μιλά με τόσο ρευστή την οικονομικοκοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Πάραυτα κάποιοι συνεχίζουν να βυσσοδομούν στις πλάτες της Ελλάδος, θέτοντας σε εφαρμογή τα βρώμικα σχέδιά τους.
Εκ πρώτης όψεως, όντως το κλίμα δεν ενδείκνυται για επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν όμως περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνάμα με τις υψηλές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως αφήνεται σκόπιμα να διαρρεύσει από κύκλους της Κομισιόν, τότε το πράγμα αλλάζει. Δεν θα έχουμε υγειές επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά μάλλον ευκαιρίες αισχροκέρδειας. Και εξηγούμαι. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα στην Αθήνα διεθνές οικονομικό φόρουμ με ξένους επενδυτές, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους κκ Τσίπρα, Μητσοτάκη και Στουρνάρα. Μεταφέρω αυτολεξεί το ρεπορτάζ από μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα:  «Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έμειναν οι επενδυτές από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. /Οι επενδυτές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε για την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.», ενώ σε κλειστό γεύμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή παρουσία του διοικητού της ΤτΕ, «Οι επενδυτές έθεσαν δεκάδες ερωτήματα στον κ. Στουρνάρα για τα μακροοικονομικά, τις μεταρρυθμίσεις, τις τράπεζες, τη διεθνή κατάσταση κ.ά. Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις, γεγονός που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια σειρά ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων στην οικονομία».
 Χέρι- χέρι κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αν περάσει το ασφαλιστικό και φορολογικό, είναι ηλίου φαεινότερο ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες όπως, αγρότες, έμποροι, επιστήμονες θα περάσουν στην ανεργία λόγω αδυναμίας εκτελέσεως των υψηλών φοροδοτικών εισφορών. Από την άλλη οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που ακούγονται όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό, θα δημιουργήσουν περαιτέρω καταστάσεις ανέχειας για την πληθώρα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Δημιουργείται έτσι το κατάλληλο κλίμα για επενδύσεις, σαν και αυτές που γίνονται στις τριτοκοσμικές χώρες, όπου ολημερίς δουλεύουν για ένα πιάτο φαί, και τίποτε παραπέρα. Δεν είναι λίγο πράγμα σε έναν απελπισμένο από την φτώχεια και την ανέχεια να του δώσει κάποιος μισθό 300 ευρώ το μήνα για εργασία, ή καλύτερα μαύρη εργασία. Οι περισσότεροι θα το δουν ως μάννα εξ ουρανού, μιας και ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. 
Κοντολογίς,  οι λαοσώστες πολιτικοί μας, από τη μία σώνουν την Ελλάδα συνεχίζοντας τον επαχθή δανεισμό, αλλά από την άλλη αποτελειώνουν τους Έλληνες. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, εγχείρηση πέτυχε, ασθενής απόθανε. Τελευταία ελπίδα του Έθνους ο Λαϊκός Σύνδεσμος, με τους βουλευτές του να δίνουν το παρόν στα αγροτικά μπλόκα και όχι μόνο, εμψυχώνοντας  όλους τους ξεσηκωμένους Έλληνες.