Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ


Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Από το 1947 που τα Δωδεκάνησα μας παραχωρήθηκαν, υπήρχε στη συνθήκη και ο όρος της αποστρατικοποιημένης ζώνης των νησιών. Ο όρος επεβλήθη από την τότε Σοβιετία η οποία ήθελε έναν «διάδρομο» για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, προς τις θερμές θάλασσες. Σιωπηρώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις τηρούσαν σε θεωρητική βάση αυτή τη συμφωνία, άλλο που τα νησιά μας είναι εξοπλισμένα σαν αστακοί, και καλά κάνουν. Έκανα αυτήν την αναγκαία παρενθετική παρέμβαση ώστε να αναφερθώ στο προχθεσινό συμβάν του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ιράν, και αφορούσε το σχέδιο πτήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους.
Από το συμβάν γεννιούνται εύλογα ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων. Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, λένε τα εξής. Οι Ελληνικές αρχές καταθέτουν σχέδιο πτήσης στο οποίο περιλαμβάνεται και το νησί της Ρόδου, στο οποίο το κυβερνητικό αεροσκάφος θα έκανε ανεφοδιασμό. Από τη στιγμή που κατατέθηκε το σχέδιο πτήσης οι τούρκοι εγείρουν αντιρρήσεις επικαλούμενοι την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων. Προτείνουν δε, ως σχέδιο πτήσης να χρησιμοποιηθεί η Αλεξανδρούπολη ή η Άγκυρα για σταθμό ανεφοδιασμού. Οι διπλωμάτες που συνόδευαν την κυβερνητική αποστολή λένε του πρωθυπουργού να μην δεχτεί τη λύση που πρότειναν οι Τούρκοι, γιατί έτσι θα ήταν σαν να δέχονταν την αποστρατικοποίηση της Ρόδου. Οπότε κατατέθηκε νέο σχέδιο πτήσης μέσω της Αιγύπτου, της Ιορδανίας κλπ. Τα ερωτήματα που θα θέσουμε έχουν ως εξής:
  • Το κυβερνητικό αεροσκάφος, μετά το κλείσιμο της Ο.Α, πέρασε στην επιτήρηση του ΥΕΘΑ. Οι πιλότοι του αεροσκάφους είναι έμπειροι χειριστές της πολεμικής μας αεροπορίας. Η πολεμική αεροπορία δεν γνώριζε ότι αν κατέθετε σχέδιο πτήσης με ανεφοδιασμό την Ρόδο θα έγειραν, όπως και το έπραξαν, θέμα οι τούρκοι; Βεβαίως και το γνώριζαν.
  • Εάν ήθελε να προκαλέσει ο κ. Τσίπρας και προσγειώνονταν στη Ρόδο, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν αποδεχόμαστε την αποστρατικοποίηση των νήσων, γιατί δεν το έπραξε; Τι φοβήθηκε; Μη μας κάνουν εναέριες παραβιάσεις οι τούρκοι-σαν κι αυτές που κάνουν σε καθημερινή βάση ή μην παραβιάσουν τα εγχώρια ύδατα οι φρεγάτες τους, που μερικές φορές αρμενίζουν έξω από το Σούνιο; Εάν είσαι διατεθειμένος κ. Τσίπρα να τσαμπουκαλευτείς με θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να δείξεις ανωτερότητα, τραβάς τον τσαμπουκά μέχρι εκεί που φτάνει και δεν βάζεις την ουρά στα σκέλια, πράγμα και το οποίο έπραξες.
  • Όποιο αεροδιάδρομο και αν διάλεγε η Ελληνική αποστολή, και στον οποίο δεν θα περιλαμβάνονταν η Ρόδος, δεν θα σήμαινε αυτομάτως ότι αποδεχόμαστε την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων; Όπερ και εγένετο, είτε το αεροσκάφος πήγαινε από Αλεξανδρούπολη, είτε έκανε το γύρο της υφηλίου, είτε από εκεί που τελικά πήγε, είναι σαν να δεχτήκαμε τις θέσεις των τούρκων.
  • Το κυβερνητικό emprayer έχει αυτονομία καυσίμων άνω των 3000 μιλίων, μετά την αναβάθμιση που έγινε το 2002, οπότε τα καύσιμά του έφταναν να φτάσει ο Τσίπρας μέχρι και το Κασμίρ ώστε να ράψει κοστουμάκι ο ίδιος καθώς και μοντελάκι η περιστέρα του, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού. Ποιος ο λόγος να εγερθεί θέμα ανεφοδιασμού, και ειδικά στη Ρόδο;
  • Ο Τσίπρας στις αρχές της βασιλείας του, κόπτονταν για την οικονομία, και χρησιμοποιούσε για τα ταξίδια του στο εξωτερικό αεροπλάνα της γραμμής. Γιατί τώρα δεν έπραξε το ίδιο; Γιατί δεν χρησιμοποίησε το gulfstream, ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη, που είναι για υπερατλαντικά ταξίδια και δεν χρίζει ανεφοδιασμού για ένα κοντινό ταξίδι όπως αυτό στο Ιράν;  
  • Τα δημοσιεύματα επικαλούνται θέμα ανεφοδιασμού, στο πρώτο μισάωρο της πτήσης, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος εντός ξένου εδάφους και μάλιστα μισή ώρα προ του τελικού του προορισμού. Θα μπορούσε κάλλιστα να ανεφοδιαστεί στην Κρήτη και από εκεί να συνεχίσει τον προορισμό του, και όχι στην Αίγυπτο όπως τελικά έπραξε.
Τι λόγοι πολιτικών σκοπιμοτήτων ηγέρθησαν ώστε να υποστούμε άλλη μία εθνική ήττα; Θα το μάθουμε ευθείς τις επόμενες μέρες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η εξωτερική πολιτική των τούρκων δεν μας δίδαξε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, και το μόνο που μάθαμε να κάνουμε καλά είναι ο ρόλος του ποντικιού στο γνωστό παιχνίδι με τη γάτα.