Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Η αυτόματη θεραπαινίς (ρομπότ- υπηρέτρια) του Φίλωνος. Στο στήθος της βρίσκονταν δύο στεγανά δοχεία γεμάτα με οίνο και νερό. Ο μηχανισμός της υποκινούνταν μόλις ο επισκέπτης τοποθετούσε ένα κύπελλο στην παλάμη του χεριού της.
 Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Ξεφεύγοντας από την τρέλα της καθημερινότητας που προσπαθούν να μας επιβάλλον, οι «φιλεύσπλαχνοι» κυβερνώντες μας, σκέφτηκα σήμερα να μην αναφερθώ στα πολιτικά δρώμενα, αλλά να πάμε μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν, στους ίδιους ιερούς τόπους που κατοικούμε και σήμερα αλλά με μία χρονική διαφορά, όχι και πάρα πολύ μεγάλη, αλλά της τάξεως των δύο και βάλε χιλιετιών. Εξάλλου, το λαμπρό παρελθόν των προγόνων μας, όσες χιλιετίες και αν περάσουν θα υπάρχει πάντα για να δείχνει ότι τίποτε δεν έγινε από μόνο του, αλλά υπήρχαν πάντα κάποιοι πρωτοπόροι που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στον μετέπειτα «προοδευτικό» κόσμο.

 Αλήθεια, τι γνωρίζεται για την περιστερά; Όχι την Τσίπραινα, αλλά αυτή του Αρχύτα από τα Τάραντα. Ήταν η πρώτη πτητική κατασκευή της αρχαιότητας, κάπου στα 430 π.χ και μάλιστα από Ελληνικά χέρια. Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει, όχι ότι κάνω τον έξυπνο μιας και πολλά τώρα τα πληροφορήθηκα κι εγώ, για το ρολόι του Κτησίβιου που λειτουργούσε χωρίς ανθρώπινη επέμβαση; ή μήπως, για τον υδραυλικό ασύρματο του Αινεία; Είναι αρκετά αυτά, σαν τα παραπάνω, που θα μπορούσα να σας ρωτήσω και τα οποία αποδεικνύουν ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου, εν αντιθέσει με τους «Κασιμάτηδες» της «καθημερινής» που προσπαθούν, εις μάτην, να μας πείσουν για το αντίθετο. Οι προαναφερθείσες κατασκευές είναι ένα δείγμα από την πλειάδα των εκθεμάτων που κοσμούν την έκθεση με τις καινοτομίες των αρχαίων Ελλήνων. Δημιουργός αυτής της θαυμάσιας έκθεσης με θέμα «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», που παρουσιάζεται στο παράρτημα του μουσείου των Ηρακλειδών, είναι ο κ. Κοτσανάς. Μεταφέρω αποσπασματικά από την εικαστική στήλη της «καθημερινής»: ««Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» περιλαμβάνουν λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων της αρχαιότητας, εκθέματα που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ από τον Ιούνιο ο Κώστας Κοτσανάς έχει δημιουργήσει ένα νέο μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ με στόχο να περιοδεύει σε όλη την αμερικανική ήπειρο./ Παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις διοργανώνονται και περιοδεύουσες εκθέσεις. Αυτή τη στιγμή εκτός της έκθεσης στο Μουσείο Ηρακλειδών πρόκειται να παρουσιαστεί μια αντίστοιχη στη Χάγη στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών, η οποία αμέσως μετά θα πάει στη Βιέννη και ύστερα θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας για να συνεχίσει το ταξίδι της σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος που βλέπουμε και στην έκθεση στο Ηρακλειδών θα είναι το κύριο έκθεμα στην έκθεση με θέμα τη ρομποτική που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας.». Αν και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να επισκεφτούν την έκθεση, και προπαντός τα   σχολεία, όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να το πράξουν, μπορούν να βρουν σημαντικές πληροφορίες για τα εκθέματα στην διεύθυνση www.kotsnas.com.