Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

Στην επτάμηνη παρουσία της «πρώτη φορά αριστερά», κυβέρνησης, ανάμεσα στις τόσες «επιτυχίες» που βιώσαμε από αυτό το μόρφωμα, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα που ακούει στο όνομα Ελληνικοί Υδρογονάνθρακες. Με το στανιό βρέθηκαν δύο εταιρείες εξαγωγής υδρογονανθράκων, να υποβάλλουν προτάσεις για το σχετικό διαγωνισμό, και ουδείς πρόλαβε να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε προεκλογικό φόρτο. Διαβάζουμε, στο άρθρο της κ. Λιάγγου, στην οικονομική στήλη της χθεσινής «καθημερινής»: «Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη παρά την αρνητική συγκυρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για τρία οικόπεδα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης πολυεθνικής.
Αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, πληροφορίες όμως που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι πρόκειται για τη γαλλική Total που από κοινού με τα ΕΛΠΕ υπέβαλε δύο προσφορές για δύο διαφορετικά οικόπεδα, ενώ ένα ακόμη οικόπεδο διεκδικούν αυτόνομα τα ΕΛΠΕ. Οι τρεις προσφορές κατατέθηκαν στις 14 Ιουλίου, ωστόσο, ο απελθών υπουργός, Π. Σκουρλέτης που διαδέχθηκε τον κ. Π. Λαφαζάνη στις 20 Ιουλίου, δεν προχώρησε ούτε καν στα διαδικαστικά βήματα για την αποσφράγισή τους. Για να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών, ο υπουργός θα έπρεπε είτε να συστήσει αρμόδια Επιτροπή είτε να παραπέμψει τη διαδικασία στην «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.)» η οποία έχει συσταθεί με νόμο για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Οι συνεχείς παραινέσεις αρμοδίων στελεχών προς τον υπουργό να κινήσει τη διαδικασία δεν έπιασαν τόπο/ Η μεσολάβηση των εκλογών προσθέτει νέες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Στόχος πάντως της προέδρου της ΕΔΕΥ καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Σοφίας Σταματάκη είναι να πείσει τον υπηρεσιακό υπουργό και προσωπικό της γνώριμο πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Γκόλια να προχωρήσει τη διαδικασία.».
Προ ημερών ο αρχηγός μας είχε τονίσει ότι, όταν προκηρύσσονται εκλογές, στα υπουργεία και γενικά στη δημόσια διοίκηση, από τομεάρχη και πάνω κατεβάζουν τα μολύβια. Σωστή η παρατήρηση. Ο γενικός γραμματέας των εκάστοτε υπουργείων, που ήταν υπάλληλος καριέρας, καταργήθηκε και έγινε κομματικός ο διορισμός του. Είπαν τότε οι πολιτικάντηδες, και λένε ακόμη, ότι η θέση του γενικού γραμματέα είναι θέση «πολιτικής ευθύνης». Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι, όταν έχουμε εκλογές στην Ελλάδα σταματά η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Και σε άλλες χώρες γίνονται εκλογές, ευτυχώς όμως δε σταματά να δουλεύει η δημόσια διοίκηση. Είναι επίσης γνωστή η απραξία της εκάστοτε υπηρεσιακής κυβέρνησης, να πράττει τα αυτονόητα, σε  κάθε προεκλογική περίοδο. Δεν θα ασχοληθώ καν με τον κ. Σκουρλέτη, μιας και πάσχει από ανίατη μορφή εγκεφαλικής ιδεοληπτικής δυσλειτουργίας. Ανήκουστο, αλλά είναι η πραγματική αλήθεια. Όπως ανήκουστη είναι η πληροφορία που επικαλείται η αρθρογράφος της «καθημερινής» ότι, η κ. Σταματάκη θα πείσει τον υπηρεσιακό υπουργό να προχωρήσει τη διαδικασία. Από τη στιγμή που υπεύθυνος για τη μελέτη των προσφορών είναι η ΑΔΕΥ ΑΕ., προς τι το παρακαλετό; Δεν γνωρίζει ο υπηρεσιακός υπουργός ότι το άνοιγμα των προσφορών είναι μία τυπική διαδικασία και δεν αφορά προσωπικά τον ίδιο; Δεν γνωρίζει ο υπουργός ότι υπάρχει δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος να ασχοληθεί με το ζήτημα; Προς τι αυτή η φασαρία και η κωλυσιεργία που ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο; Η απάντηση, ελλείψεως γενικού γραμματέα, έγκειται στην ευθυνοφοβία και στην άγνοια που διέπει τους περισσότερους προϊσταμένους των εκάστοτε υπουργείων. Αν αυτό το παρακαλετό της κ. Σταματάκη συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα εξωθούνταν σε παραίτηση. Το όλο θέμα είναι ένα από τα αποστήματα που πρέπει να σπάσει, όπως και πολλά άλλα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη Χώρα μας. Μη σας πω ότι θα πρέπει, για ανάλογες περιπτώσεις, να επιμελείται του θέματος και η δικαιοσύνη ( εισαγγελέας ), όταν παρακωλύεται από άσκοπες ενέργειες το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου.